Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Akan Karaca'nın haberine göre; Aydın Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Altıntaş, Aydın’ın önemli ıtrî ve tıbbi bitkilerinden olan defne bitkisinin üretimden hasada daha kaliteli ürün yetiştirilmesi ve işlenmesinde sektör olarak yapılabilecek konularla ilgili olarak Söke Ticaret Borsası Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen defne yaprağı işleme sektör toplantısına katıldı.
“ZENGİN BİR BİTKİ ÖRTÜSÜNE SAHİPTİR”
Toplantıda konuşma yapan Müdür Altıntaş, "Bildiğiniz üzere ülkemiz, belirlenen 12 bin bitki çeşidi ile zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Bu bitkilerin 4 bine yakını (3.649) yöreye özgü iklim ve toprak şartlarında yetişen endemik tür ve çeşitlerden oluşmaktadır. Mevcut bitki tür ve çeşitlerimizin yaklaşık bini de ülkemizde veya dünyada ıtrî ve tıbbi bitki olarak kullanılmaktadır. Ülkemiz ihracatında 2023 yılı itibarıyla 1. sırayı 16 bin 954 ton ile kekik, 2. sırayı 14 bin 771 ton ile defne yaprağı almıştır. Kimyon, kişniş, biberiye, nane, diğer ihraç ürünlerimizdir" dedi.
“OLDUKÇA ÖNEMLİ BİR HUSUSTUR”
Müdür Altıntaş, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Ülkemiz defne yaprağı ihracatında dünyada tekel durumdadır ve dünya talebi bellidir. Bu sebeple hem fiyat dengesinin sağlanması, en önemlisi de doğanın korunması için aşırı kesimden kaçınılması oldukça önemli bir husustur. Bugün bizleri bir araya getiren Defne Yaprağı İşleme Sektör Toplantısı'nın hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.”
Söke'de gerçekleştirilen toplantıya; TKDK Aydın İl Koordinatörü Arzu Akar, Söke TAYEM Müdürü Lütfi Özenç, İzmir Ticaret Borsası Baharat ve Aromatik Bitkiler Komitesi Üyesi Özer Bal, Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri, ilgili şube müdürleri, Söke İlçe Müdürü, Söke Ticaret Borsası, Orman İşletme Şefliği, Ziraat Bankası, Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Müdürlüğü temsilcileri, Akçakonak Mahalle Muhtarı, Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Üyeleri ve çoğunluğu Akçakonak mahallesi üreticilerinden olan üreticiler ile işleme tesisi sahipleri katıldı.