Efeler diyarı olarak bilinen Aydın, Ege’nin en güzel şehirlerinden biridir. Aydın’ın Antik dönemlere uzanan köklü bir geçmişi vardır. Çağlar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığından zengin bir kültürel birikime sahiptir. Bu kültürel birikim elbette Aydın mutfağına da yansıyarak karşımıza çıkar. Aydın zeytinyağı ile zenginleşen mezeleri, lezzetli etleri ve taze ot yemekleriyle bilinmektedir. Peki, Aydın’da ne yenir? Sizin için listeledik!

Aydın'da Ne Yenir?

Büyük Menderes Irmağı’ndan beslenen verimli topraklar üzerinde kurulan Aydın, Türkiye’de turizm cenneti olarak bilinmektedir. Tarihinin M.Ö. 13. yüzyıla dayanan geçmişe sahip olan il, birden çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu sayede bünyesinde barındırdığı medeniyetlerin kalıntıları yemekleriyle hala yaşatılmaya devam edilmektedir. 

Aydın’ı ortalama 4-5 günde gezebilmek mümkündür. Yaz aylarında sıcak havaları değerlendirerek Aydın’da hem tarihi, turistik yerleri gezebilir, denize girebilir, kamp yapabilir, su sporlarını değerlendirebilir ve doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz. Aydın’a gelince gezilmesi gereken yerlerin yanında mutlaka tadılması gereken lezzetleri de çok çeşitlidir. 

Hem tarihi hem doğal güzellikleriyle yaz aylarının gözdesi Aydın, gastronomi turizminde de önemli yer tutmaktadır. İncir, kestane, zeytin, zeytinyağı, kuru meyveler ve Ege otları ile zengin bir mutfak tablosu oluşturan Aydın’da ne yenir sorusunu sizin için listenizle yanıtladık:

  • Çine köftesi
  • Paşa böreği
  • Çingene pilavı
  • Bolama
  • Ekşili bamya
  • Ot kavurması
  • Isırgan otu böreği
  • Nohutlu kereviz
  • Pelvize tatlısı

Çine Köftesi

Aydinda Ne Yenir 1

Çine Köftesi, Aydın’ın tescilli lezzetlerinden biridir. Az ekmek ve bol yağlı kıymayla yapılmaktadır. En önemli özelliği ise köfte harcının baharatsız yapılmasıdır. Çine yöresindeki restoranlarda mangal ya da ızgarada pişirilir.

Çine köftesi, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Ege yöresinin enfes lezzetlerinden olan Çine Köftesi Aydın’da yer alan köftecilerde tadılabilir.

Paşa Böreği

Aydinda Ne Yenir 2

Paşa böreği, Aydın’ın en merak edilen yöresel lezzetlerinden biri. Aydın’ın neyi meşhur sorusunun cevabında Paşa böreği de yer almaktadır. Üzerine süzme yoğurt ve tereyağlı sos gezdirilerek servis edilen Paşa böreği ana yemek olarak servis edilmektedir. İl merkezinde yer alan restoranlar Paşa böreği yemek için tercih edilebilir.

Çingene Pilavı 

Aydinda Ne Yenir 12

Çingene pilavı, Aydın’ın meşhur yemekleri arasındadır. Ancak Ege’nin diğer bölgelerinde de yapılmaktadır. Çingene pilavı olarak geçse de aslında bir tür salatadır. Kesik çökelek, domates, biber, maydanoz, dereotu ve nane ile hazırlanır. Çingene pilavı genellikle kahvaltılarda tüketilir.

Yaz Sıcakları ve Tetiklediği Sağlık Sorunları Yaz Sıcakları ve Tetiklediği Sağlık Sorunları

Bolama

Aydinda Ne Yenir 4

Aydın lezzetlerinden biri olan Bolama, başka yörelerde kapama olarak da yapılır. Ege yöresinin farklı yerlerinde “Lok Lok Pilavı” diye de bilinir. Bolama yemeği, geleneksel bir yöntemle yapılır. Bakırdan yapılmış “Bolama Aşı Tepsileri”nde kuzu veya dana eti özel olarak pişirilir.

Bolama, Aydın’ın Kuşadası ilçesine özgü bir yemektir. Etin yanında nohut, pirinç, bulgur ve şehriye gibi çeşitli malzemelerden bir pilav pişirilir. Çoğunlukla kalabalık sofralarda tüketilmektedir. Aydın’da Bolama yemek isterseniz, şehir merkezinde yer alan restoranları ve yöresel yemek lokantalarını tercih edebilirsiniz. 

Ekşili Bamya 

Aydinda Ne Yenir 5

Aydın Yenipazar lezzetlerinden Koruk Ekşili Bamya, Aydın söz konusu olduğunda zeytinyağlı yemekler arasında en popüler olanlardan biridir. Yörede özellikle yaz aylarında sıklıkla tercih edilir.

Koruk Ekşili Bamya, Aydın’da ne yenir listesinde mutlaka yer alması gereken lezzetlerden biridir. Bu yemekte henüz olgunlaşmamış üzümler kullanılır ve bu yüzden aroması yüksektir. Soğuk ya da sıcak tüketilebilir. Ev yemekleri sunan restoranlarda tadılabilir. 

Ot Kavurması

Aydinda Ne Yenir 6

Aydın’da ne yenir listesi yaparken Aydın’ın meşhur ot yemeklerinden bahsetmemek mümkün değildir. Yörede çok çeşitli otlar kavrularak tüketilmektedir. Isırgan otu, ebegümeci, pazı, semizotu, arapsaçı gibi birçok ot kavurması tüketilmektedir. Özellikle mevsimi geldiğinde dağlardan ya da tarlalardan toplanan otlar, soğan ya da pırasa ile tatlandırılmaktadır.

Ot kavurması, bolca zeytinyağı ile soğuk ya da sıcak olarak servis edilir. Aydın’a yolunuz düşerse ot kavurması mutlaka denemeniz gereken lezzetler arasında yer almaktadır. 

Isırgan Otu Böreği

Aydinda Ne Yenir 7

Ege mutfağında her bir otun ayrı bir yerinin olduğu bilinirken; şifa kaynağı olarak nitelendirilen ısırgan otunun da böreğinin, kavurmasının ve çorbasının sıklıkla tüketildiği söyleyebiliriz. Isırgan otu böreği de Aydın şehrinin en popüler ve lezzetli tarifleri arasında ön plana çıkmaktadır. 

Bu nefis böreğin yapımına taze ısırganların zeytinyağında kavrulmasıyla başlanmaktadır. Böreğin lezzetli iç harcı, el açması yufkaların içine serilip üzerine de yumurtadan yapılan sos sürülerek fırına verilmektedir. Turistler tarafından çokça tercih edilen bu nefis böreği hem öğle hem de kahvaltı öğününde Aydın’ın farklı pastanelerinde ve restoranlarında deneyebilirsiniz.

Nohutlu Kereviz

Aydinda Ne Yenir 8

Aydın mutfağının en çok beğenilen yemekleri arasında yerini korumayı başaran nohutlu kereviz, eşsiz aroması ile yerli ve yabancı turistleri mest etmektedir. Tercihe göre zeytinyağlı olarak veya kıyma ile de yapılabilen bu tarifi soğuk veya sıcak şekilde tüketmek mümkündür. Aydın ili merkezinde yer alan restoranlarda tadına bakılabilir. 

Pelvize Tatlısı 

Aydinda Ne Yenir 9

Aydın’ın neyi meşhur dendiğinde yiyecek olarak akla hep ana yemekler veya tuzlular gelse de bu listeye bir de tatlı eklenebilir. Pelvize tatlısı da Aydın’ın yöresel lezzetleri arasında yer almaktadır. Genellikle Aydın’ın Yenipazar ilçesinde yapılan Pelvize, yapımı da oldukça basit olan bir tatlı.

Pelvize tatlısı temel malzemesi nişasta, su, şeker ve ceviz olan tatlı tercihe göre meyvelerle de servis edilebiliyor. Pelvize tatlısı hem pratik hem lezzetli olmasıyla Aydın’da sıklıkla tüketilen bir tatlı çeşidi olarak karşımıza çıkıyor.

BONUS: Kuru İncir Arası Ceviz 

Aydinda Ne Yenir 11

Aydın’da ne yenir sorusunun en güzel cevaplarından biri de elbette kuru incir. Yörede çeşitli şekillerde tüketilen incir, Aydın için önemli bir yer tutmaktadır. Ülkemizde yetişen incirlerin %65’i Aydın’da üretilmektedir. Bu nedenle ithalat ve ihracat konusunda da Aydın’ın ekonomisine değer katmaktadır.

En lezzetli incirlerin yer aldığı ilimizde mevsimindeyken taze, değilse kuru-cevizli incirler tüketilmektedir. Kuruyemiş dükkanlarında da bulunabilen cevizli kuru incirler yörede oldukça popüler bir lezzettir.

Afiyet olsun!

Kaynak: HABER MERKEZİ