Özellikle son yıllarda gençlerde sıkça görülmeye başlanan unutkanlığın, çoğu zaman psikolojik kökenli olabildiğini belirten Üçyıldız, gençlerin yüksek stres düzeyine sahip olması, beynin bilgiyi işleme ve depolama kapasitesini olumsuz etkileyerek unutkanlığa neden olduğunu ifade etti.

Whatsapp Image 2025 01 12 At 16.50.32 (1)

Unutkanlığın günümüzde çoğu kişinin zaman zaman yaşadığı ve genellikle yaşlanmayla eşleştirilen bir durum olsa da unutkanlığın altında yatan nedenlerin sadece biyolojik değil aynı zamanda psikolojik de olabildiğini belirten Üçyıldız, günlük hayatın yoğunluğu, iş ve aile baskısı, ilişkilerdeki sorunlar gibi çeşitli faktörlerin kişinin sürekli stres altında kalmasına neden olabildiğine değindi. 

NTB personeline sağlıklı iletişim eğitimi verildi NTB personeline sağlıklı iletişim eğitimi verildi

Stresin, beynin dikkatini dağıtarak unutkanlığa yol açabildiğinin altını çizen Üçyıldız, yetersiz ve kalitesiz uykunun kişiyi psikolojik olarak olumsuz etkilediğini, bu durumun depresyon, üzüntü ve odaklanma güçlüğü yaşanmasına sebep verdiğini ifade etti. 

Psikolog Uğurlu anlattı: Stresle nasıl başa çıkılır? Psikolog Uğurlu anlattı: Stresle nasıl başa çıkılır?

Depresyonun unutkanlaştırabileceğini belirten Üçyıldız, unutkanlığın hayatı olumsuz etkilediğini gösteren belirtileri ise şöyle sıraladı:  Sıklıkla yapılan ve tekrar edilen işleri yaparken zorluk yaşamak, özel zamanları hatırlamakta güçlük, önceden kolaylıkla yapılan işleri yapamamak veya hatalar yapmak, yakın kişilerin kim olduklarını hatırlayamamak ya da karıştırmak, sohbet sırasında ne konuştuğunu unutmak, kuracağı cümleleri karıştırmak ve günlük yaşam içerisinde eşyaları sıkça kaybetmek. 
Üçyıldız, “Günümüzde modern yaşamın getirdiği unutkanlık sorununu ortadan kaldırmak için küçük yöntemler denenebilir.

Bunlardan ilk olarak kişinin stres yönetimini öğrenmesi gerekir, stres ile başa çıkmak önemli bir kriterdir. Düzenli uyku, sağlıklı beslenme, düzenli egzersizler bu süreçte kişiye katkı sağlamış olacaktır. Tekrarlayan ve şiddetli bir unutkanlık durumu yaşadığınızı düşünüyorsanız, ihmal etmemeli ve destek almalısınız.'' dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ