İKİ ÖĞÜNLÜK BESLENME DÜZEYİ TAVSİYESİ
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Fonksiyonel Tıp Ünitesi Bölümü Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Yeşilyaprak, 30 günlük orucun ardından bir anda 3 öğün yemek alışkanlığına dönülmemesi gerektiğini aktardı. Yeşilyaprak, "Ramazan ayında günde ortalama 13 saat oruç tutuldu. Bu uzun bir süre ve vücudumuz buna alıştı. O yüzden bu süreç sonrası sindirim enzimlerimizin dinlenmesi için vücudumuza vakit tanımalıyız. Bu sebeple 3 öğün yemek sistemi yerine en az 15 dakika süren iki öğünlük beslenme düzenini benimseyebiliriz” ifadelerini kullandı.
TAMAMIYLA BİTİRMEK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ
Bayram ziyaretlerinde özellikle tatlı tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Yeşilyaprak, “Bayram ziyaretlerinde ‘hayır’ demeyi bilmeliyiz. İkram edilen tüm tatlıları, tuzluları tamamıyla bitirmek zorunda değiliz. Ayıp olur düşüncesiyle hareket etmek doğru olmaz" dedi.
TATLIDAN SONRA SUYA DİKKAT!
Yenilen her tatlının kan şekerini yükselteceği uyarısında bulunan Yeşilyaprak, "Eğer kalorisi yüksek, şerbetli tatlı yenilecekse bunların mutlaka en az 20 dakika içinde tüketilmesini öneriyoruz. Bunun sebebi de kan şekerinin dengelenmesini sağlamak. Bu tarz besinleri hızlı tüketmek kan şekerinin bir anda yükselmesine sebep olacaktır. Tatlı yedikten hemen sonra su içilmesini de önermiyoruz. Yükselen kan şekeri su içerseniz daha fazla yükselecektir ve bu durum da şeker hastalığına olan yatkınlığınızı artıracaktır” ifadelerine yer verdi.
KAHVALTI UYARISI
Bayramda gün içinde tatlı tüketileceği düşüncesiyle kahvaltı yapılmamasının da yanlışların başında geldiğini aktaran Yeşilyaprak, şöyle dedi: "Bu çok büyük bir hata. Kahvaltıyı atlayıp bolca tatlı tüketirsek kan şekeri dalgalanmalarına sebep olabilir. Bu da daha fazla tatlı yemek eğilimi de artacaktır."
SAĞLIKLI BESLENME ÇOK ÖNEMLİ
Medicana Sağlık Grubu Beslenme ve Diyet Uzmanlarından Seda Uşarer ise bayram döneminde hem lezzetli sofraların keyfini sürüp hem de sağlıklı beslenmenin mümkün olduğunu anlattı. Güne mutlaka kahvaltıyla başlanması gerektiğine işaret eden Uşaner, ögünlerde yenilebilecek yemekler hakkında bilgiler verdi.
ÖĞÜNLERDE YENİLEBİLECEK YEMEKLERİ SIRALADI
Uşarer, öğünlerde yenilebilecek yemekleri şu şekilde aktardı: “Yumurta, peynir, taze sebzeler, zeytin ve 1-2 dilim esmer ekmek tüketebilirsiniz. Simit, poğaça, börek gibi hamur işlerinden uzak durulmalıdır. Öğün aralıkları 4-5 saat olacak şekilde planlama yapabilirsiniz. Erken kahvaltı yaptıysanız yaklaşık 4 saat sonra öğle yemeği olarak 1 tabak sebze yemeği ve 1 kase yoğurt yiyebilirsiniz. Ara öğünde 1 porsiyon meyve ya da ziyarete gittiğiniz yerde tercihen sütlü tatlı tüketebilirsiniz. Akşam yemeği en geç saat 19:00-19:30 olacak şekilde planlanmalıdır. Yemekte kuru baklagil ya da etli bir yemek ve yanına salata ya da zeytinyağlı sebze tercih etmeniz sağlıklı olacaktır.”
GÜN İÇİNDE BOL SU İÇİLMELİ
Uşarer'in dikkat çektiği diğer bir önemli husus, gün içerisinde mutlaka bol su içilmesi oldu. Bayramda porsiyonların kontrollü olması gerektiğine vurgu yapan Uşarer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Aksi takdirde hazımsızlık, şişkinlik gibi sindirim problemleriyle karşılaşabilirsiniz. Gün içerisinde mutlaka bol su içmelisiniz. Ziyaretler sırasında içilen çay, kahve gibi içecekler vücuttan su kaybına neden olacağı için gün için 2-2,5 litre su içmelisiniz. Sıvı ihtiyacı asitli kolalı içeceklerden ya da taze sıkılmış meyve sularından karşılanmamalıdır."
BİR SAATLİK YÜRÜYÜŞ TAVSİYESİ
Uşarer, son olarak yürüyüş tavsiyesinde bulundu. Uşarer, sözlerini şöyle tamamladı: "Gün içinde yapılacak 1 saatlik yürüyüş metabolizmayı hızlandıracaktır. Ayrıca size sunulan her ikramı kabul edip bitirmek zorunda değilsiniz. Kibarca hayır diyebilmeli ya da yanınızdaki kişiyle tabağınızı paylaşabilirsiniz.”