Aydın Hedef Gazetesi'nden Ebru Görmez'in haberine göre; Artan sıcaklıklar sebebiyle yeraltında olan sular yavaş yavaş yok olmaya başlıyor. Bu durumdan ise en çok çiftçi etkileniyor. Çiftçi tarlasını her ne kadar sulasa da, sıcaklar toprağı kavuruyor. Konuyla ilgili değerlendirme yapan Didim’in Akyeniköy Mahallesi’nde zeytincilik yapan çiftçi İbrahim Yayla, iklim değişikliğinin bu yılki verimi çok fazla etkilediğini söyledi. Yıllardır çiftçilik yapan Yayla, hayatında ilk kez bu kadar kurak ve verimsiz bir geçirdiğini açıkladı.
“ZEYTİN GÖZ GÖRMEDEN YOK OLACAK”
Kuraklık sebebi ile su almadan ufacık ve büzüşmüş zeytinlerinin olduğunu söyleyen Yayla, “İklim değişikliği, hava sıcaklığı, yağmur olmadı bu sene toprak kuru kaldı. Kaynaklarımızda yeterli gelmedi, tarlanın yarısı suyu aldı yarısı almadı. Bu yüzden de su almayan kısımda ki zeytinler, susuzluğunu belli ederek ufak kaldı ve hemen dalından düştü. En büyük sıkıntı şu, seyrek olan zeytinlerimiz şu anda yıl erken geldiği için seyrek olan zeytinler döküldü ve yok olacak.
Hiç kimseye yaramayacak, ağacın dibine dökülecek ve ağaçta kuruyacak. Yere döküldüğünde kurumuş vaziyette dökülecek. Yağ da olmayacak, zeytin göz görmeden yok olacak. Bu sene zeytin olmamasının başka bir sebebi de, ağaçlarda ki hastalıklar. Komşu tarlada çıkan hastalık benim ağaçlarıma sıçradı, benim ağaçlarım arasında da yayıldı sonra. Bu durumda bu sezonda bize çok büyük masraflar çıkardı. O hastalığın arkasına zeytin vermedi. Bu yıl iyi geçmeyecek.” dedi.
“İKLİMDEN DOLAYI ZEYTİNCİLİK ZORLAŞIYOR”
2024 zeytin sezonunu değerlendiren Yayla, bu sezondan umutsuz olduğunu belirterek, “Ölüp gidecek olan zeytin bana yüzde 10 bir kayıp sağlayacak. 28 dönüm tarlanın, 25 dönümü bana fayda sağlayabilecek ancak. Bir sonraki sezonun daha iyi olacağına inanıyorum. Zeytinler ne kadar erken toplanırsa aslında seneye daha erken toparlar ağaç kendisini. Ama meyvesi olan zeytin ağaçların şu anda bir öyle etkisi yok.
Meyvesi sık olan ağaçlar kolay kolay seneye de kararmayacak, onun işi uzun sürecek. Ama benim kendi düşüncemde bence seneye zeytin olmayacak bence. Çünkü bu sene sulanmayan ağaçlar içten içe yandı, bu sene verdikleri, dibe dökülen zeytinleri bile olmayacak. Bir sonraki sezonda verimli ürün alınması içinde bol bol yağmur yağması lazım ki, toprak suya doysun. Yalnızca bizim sulamamızla o ağaç suya doymuyor ki. Verdiğimiz suyun değerli olabilmesi için kavurucu sıcakların olmaması lazım ama bu da imkansız. Hava şartlarından dolayı zeytincilik git gide zorlaşıyor. Kaynağımızda suyumuz kalmadı.” diye konuştu.
“HER ŞEYİN FİYATI ARTACAK AMA KASA ZEYTİNİN FİYATI AYNI KALACAK”
Yayla son olarak, bu yılki fiyatlandırmayı ele alarak, “Kasalık fiyat bence geçen seneki fiyatlar ile aynı olacak. Geçen sene 70-80 TL civarındaydı, bu sene yine aynı olur. Ama bizim bu sene attığımız ilaçla mazotun fiyatı aynı değil. Geçen sene mazot 20 liraydı, bu sene 45 lira. Geçen sene alıp ağaçlara kullandığımız ilaç, gübre fiyatları bu sene iki katı. Zeytinin kasa fiyatının aynı kalması da bizim zararımıza. Zeytinyağı da aynı şekil, yağı çıkarmak için fabrikaya bir para veriyoruz, onun fiyatı da geçen seneden iki kat fazla olmuştur. Fiyatlar aynı kalacak, yevmeyeci aynı fiyata bulunmayacak, her şey daha zararımıza yönelik olacak. Yevmeyeci fiyatı artacak, zeytin fiyatı azalacak ama benim aldığım para aynı kalacak.” ifadelerine yer verdi.