Körfezdeki balık ölümlerinin sayısı hızla artarken suyun rengi de kırmızıya döndü. Özellikle Çipura ve Deniz Levreği gibi balık türlerinin ölümleri dikkat çekiyor. Sahillerdeki kötü koku ise kent sakinlerini rahatsız etmeye devam ediyor.
"HAYATIMDA BÖYLE BİR MANZARAYA İLK KEZ ŞAHİT OLUYORUM”
İzmirli Serkan Bingöl yaşanan durumu şaşkınlıkla karşıladığını belirterek, “Doğduğumdan beri İzmir’deyim fakat böyle bir rezalet görmedim. Fabrikaların körfeze boşalttığı atıklar yüzünden bu durum yaşanıyor. İzmir'i ne hale getirdiler anlamak mümkün değil” dedi.
“TÜRKİYE DENİZLERİNİ ADETA FOSSEPTİK GİBİ KULLANIYORUZ”
Bazı vatandaşlar kıyıya vuran balıkları toplayarak poşetlere doldurdu. Deniz Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar ise yaptığı açıklamada, İzmir Körfezi'nde uzun süredir plankton patlaması yaşandığını ve bu durumun balık ölümlerine yol açtığını ifade etti. Yaşar, “Suyun her litresinde milyonlarca plankton bulunur. Sıcaklık ve kirlilik arttıkça bu sayı daha da yükselir ve oksijen azalır. Planktonların bazı türleri zehirlidir ve bu türlerin artışı balık ölümlerine neden olur. Türkiye denizlerini adeta fosseptik gibi kullanıyoruz” diye konuştu.