Aşırı terleme nedeniyle vücudun ısısını düşürerek dengelemeye çalışmasıyla sıvı kaybının ortaya çıktığını söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Alihanoğlu, “Bu durum tansiyon düşüklüğü olarak kendisini gösterir” dedi.
“KALP KRİZİ TETİKLENEBİLİR”
Doç. Dr. Alihanoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Tansiyon düşüklüğünü tolere edebilmek için kalbimiz hızlı çalışıyor. Hızlı çalışmayla beraber de özellikle risk faktörü olan hastalarda yani kalp kapak hastalığında, kalp yetmezliği olan hastalarda, kalp ritim bozukluğu olan hastalarda kalp bu kompansatuvar mekanizmayı devreye sokup tansiyonu dengelemek isterken tabiri yerindeyse iyice sarpa sarıyor. Ritim bozuklukları daha sıkıntılı bir noktaya geliyor. Özellikle altta yatan risk faktörlerinden olan kalp krizleri tetikleniyor. Kalp yetmezliği olan hastaların da durumu daha kötüye gidebiliyor."
GÜNDE EN AZ 2 LİTRE SIVI
Özellikle kalp hastalarının yaz aylarında şekersiz bol sıvı tüketmesinin önemli olduğunu belirten Doç. Dr. Alihanoğlu, “Bu hastalara asitli, kafeinli ve alkollü içecekler önermiyoruz. Bunlar vücuttan sıvı kaybını daha da artıran içeceklerdir. Basit bildiğimiz sıvı veya normal suyu tüketmelerini öneriyoruz. En az 2-2,5 litre günlük alımlarını tavsiye ediyoruz” dedi.
“TEDAVİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”
Sıcak havalarda özellikle güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde dışarıda çok fazla vakit geçirilmemesi gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Alihanoğlu, “Özellikle öğlen 10.00 ile 14.00 arası dışarı çıkmamalarını öneriyoruz. Daha çok sabah erken saatlerde veya ikindiden sonraki saatlerde dışarı çıkmalarına öneriyoruz. Açık renkli, hafif pamuklu kıyafetleri giymelerini, beslenme konusunda yine böyle bol sıvılı meyveler tüketmelerini, salata tarzı beslenmelerini öneriyoruz. Mutlaka havalar daha da ısınmadan hastalarımız kalp doktoruna giderek, kalp yetmezliği tedavilerinin, özellikle idrar söktürücü ilaçlarının tekrar gözden geçirilmesini istemeli" ifadelerini kullandı.