Sağlık açısından oldukça faydalı olan balıklar sezonunda açılmasıyla birlikte sofralarda baş köşeyi almaya başladılar. Marketten, pazardan ya da balıkçı tezgahlarından alıp getirdiğiniz balıkların tazeliği konusunda bazı durumlarda şüpheye düştüğünüz anlar olabiliyor. Bu gibi durumlarda ise nasıl anlaşılacağı bilinmediğinden ya tüketilmekten vazgeçiliyor ya da tüketilse bile zehirlenme ihtimaline karşı devamında süt ürünlerinin yenmemesine özen gösteriliyor. Sağlıklı beslenme konusunda verdiği önerilerle sükse yaratan Prof. Dr. Canan Karatay bu kez balığın taze olup olmadığını anlamanın tüyolarını paylaştı. 

Whatsapp Image 2024 09 12 At 17.33.17

“SUDA ANLAŞILIYOR” 

Su da taze olup olmadığının belli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Karatay, “Balıkları su dolu bir kaba koymanız bayat olup olmadığını anlamanızın en kolay yolları arasında yer alıyor. Su dolu kaba koyduğunuz balıklar suyun üzerinde kalıyorsa bu durum balıkların bayat olduğunun bir göstergesi olarak kabul ediliyor” dedi. 

Whatsapp Image 2024 09 12 At 17.33.18

  “TAZE BALIĞIN ETİ SERTTİR” 

Balığın gözlerinden incelemeye başlanması gerektiğini belirten Prof. Dr. Karatay, “Gözlerinden başlayın. Çünkü gözler, ilk ipucunu veriyor. Gözler canlı ve saydam, gözbebekleri dışa dönük olması gerekiyor. Canlı gibi bakması gerekiyor. Taze balığın eti sert ve karın kısmında şişlik olmaz. Derisi, pulları parlak olur, kolayca kopmaz. Taze balığın solungaçları kırmızı renkli ve nemli oluyor. Ağız kısmı genelde kapalı ve doku kılçıklardan zor ayrılır. İç dokusu daha sıkı ve rengi daha şeffaftır. Bayat balığın gözlerinde donuk, mat bir görünüm ve içe çökme varken amonyak benzeri kötü koku oluşur. Parmakla bastırıldığında yumuşama başlar. Bayat balıkların karın kısmında gaz birikimi ve şişkinlik oluşur” diye konuştu.

Muhabir: Sevgi Demir