Enginar, sebze olarak bilinse de enginarın yediğiniz kısmı aslında bir çiçeğin açmadan önceki tomurcuğudur. Enginar Akdeniz kökenlidir.
Enginar besin değeri olarak çok değerli bir sebzedir. Zengin lif, mineral ve vitamin kaynağıdır. Doymuş yağ oranı bakımından düşüktür. Aynı zamanda C, B6, B12, A, E, D ve K vitamini bakımından zengindir. Kalsiyum, demir, çinko sodyum içerir.
Enginar anti kanser özelliğe sahiptir. Hem kanserden korur hem kanseri önlemede büyük rol oynar. Kalp sağlığını iyileştirir. Kan basıncını düzenleme yardımcı olur. Karaciğer sağlığını iyileştirir. Daha düzgün bir sindirim sistemine sahip olmamızı sağlar. Kemik ve mineral yoğunluğunu arttırır. Beyin fonksiyonlarının iyileşmesine yardımcı olur. Kansızlığa iyi gelir. Metabolizmayı hızlandırır. Kolesterolü dengeler. Cildimizi yeniler.
Güçlü bir lif içeriğine sahip olan enginar, kilo vermede yardımcı olur. Sindirimi rahatlatarak kabızlığı önler. Bağışıklık sistemimiz için ideal bir besindir. Özellikle kötü kolesterolü düşürerek iyi olanı dengeler. Yüksek tansiyonu dengede tutmada yardımcı olur. Zeytinyağı ile tüketildiğinde ağızdan mideye kadar ki kısımda bulunan hücrelerin yapısını korur. Kanser riskini azaltır ve mide içindeki asidi dengeler. Mide duvarını korur. K vitamini içerdiği için kemik ve kas yapısını destekler.
Özellikle bu sebzeyi yapraklarıyla ve asıl yenmesi gereken içindeki kalbi ile tüketebilirsiniz. Enginarın kalbi ve yaprakları ile farklı lezzetler yakalayabilirsiniz. Salata çorba ve et yemeklerinize lezzet katan sebzelerin kalbi enginar.