Gürültü; insanların işitme sağlığını ve algılamasını olumsuz etkileyen, fizyolojik, psikolojik dengelerini bozabilen, iş performansını azaltan önemli bir çevre kirliliği türüdür. İşyerlerinde gürültüye maruz kalmayla ilgili pek çok sağlık ve güvenlik etkileri mevcuttur. Aşırı gürültüye kısa süreli maruziyet sonucu işitme hassasiyetinde geçici azalma, kulaklarda çınlama; tekrarlı maruziyet sonucunda kalıcı işitme kaybı, kalıcı çınlama etkileri oluşabilmektedir. Bununla birlikte stres ve konsantrasyon güçlüğü, dikkat kaybı vb. etkiler görülebilmektedir.
Gürültü riskinin kontrol hiyerarşisinde İşveren tarafından aşağıdaki adımlar izlenir veya sağlanır;
• Maruziyetin belirlenmesi,
• Risklerin değerlendirilmesi,
• Maruziyetin önlenmesi ve azaltılması
• Kişisel korumanın sağlanması
• Çalışanların bilgilendirilmesi ve eğitimi
• Çalışanlarının görüşlerinin alınması ve katılımlarının sağlanması
• Sağlık gözetiminin yaptırılması
Gürültü maruziyet sınırları aşağıda belirtildiği gibidir. Gürültü değerlendirilmesi yapılırken gürültü seviyesi ve maruziyet süresi dikkate alınarak bir değerlendirme yapılmalıdır.
En düşük maruziyet eylem değerleri: (LEX, 8saat) = 80 dB(A)
En yüksek maruziyet eylem değerleri: (LEX, 8saat) = 85 dB(A)
Maruziyet sınır değerleri: (LEX, 8saat) = 87 dB(A)
Maruziyet sınır değerleri uygulanırken, çalışanların maruziyetinin tespitinde, çalışanın kullandığı kişisel kulak koruyucu donanımların koruyucu etkisi de dikkate alınır. Maruziyet eylem değerlerinde kulak koruyucularının etkisi dikkate alınmaz.
Günlük gürültü maruziyetinin günden güne belirgin şekilde farklılık gösterdiğinin kesin olarak tespit edildiği işlerde, maruziyet sınır değerleri ile maruziyet eylem değerlerinin uygulanmasında günlük gürültü maruziyet düzeyi yerine, haftalık gürültü maruziyet düzeyi kullanılabilir. Bu işlerde; yeterli ölçümle tespit edilen haftalık gürültü maruziyet düzeyi, 87 dB(A) maruziyet sınır değerini aşamaz.
Temel Gürültü Kontrol Önlemleri
1. Gürültünün Kaynağında Azaltılması
Gürültü kaynağının tamamen giderilmesi. Bu, en etkili yöntemdir ancak pek çok durumda uygulanabilir değildir. Bunun yerine şu adımlar tercih edilebilir. Kaynağın ikame edilmesi, bakım, sönümleme, sürecin değiştirilmesi, susturma vb. uygulamalar ile gürültü seviyesinde azaltmaya gidilebilir.
2. Kaynaktan Alıcıya Giden Yolun Engellenmesi
Tecrit etme (Insulation) gürültü kaynağı etrafına akustik bir muhafaza oluşturmak; Yalıtım (Isolation) makinenin titreşim emici paspaslar veya yaylar kullanılarak destekleyici yapılardan ayrılmasını ve titreşimini engeller. Emme; ses dalgalarının alıcıya erişmeden önce emilmesi için ses emen malzemelerin yerleştirilmesi ile korunma sağlanır.
3. Alıcının Korunması
Akustik sığınaklar, işitme korunması kullanımı alıcı tarafında alınacak önlemler arasında yer almaktadır. İşitme koruması hakkında daha detaylı bilgiye önümüzdeki hafta yazıda yer vereceğim.
Hayat mücadelenizde sağlık, mutluluk, başarı sizinle olsun.
Bilgi hayat kurtarır, paylaştıkça çoğalır.
Daha fazlası için sosyal medya platformu instagram @baoffice hesabını takip ediniz.