Bıçak: Çeşitli kesme işlerinde kullanılan, türlü biçimlerde, keskin ağızlı araç.
Sözlükte geçen tanımı ile giriş yapıyorum konuya. Bildiğiniz üzere geçtiğimiz hafta Kurban Bayramı’nı geride bıraktık, iyi niyet temennilerimi bu vesile ile tekrar iletiyorum.
Malum kurban deyince akla ilk gelenler et, satır, bıçak… Benim aklıma gelen ise kesilen parmaklar, dökülen kanlar oldu. Bu dönemde kesici alet kullanım yoğunluğunun artması ile yaralanmalar da artarken aslında evde, işyerinde, şantiyede, kampta ve av ortamlarında bıçaklar yoğun olarak kullanılmaktadır. Özellikle endüstriyel alanda kesici aletler ile yaşanan el ve parmak yaralanmaları iş kazalarının sebeplerinde ve oluşum etkilerinde ilk sıralarda yer almaktadır. Peki, hayatın her alanında kullandığımız ve bize kolaylık sağlayan bu aletler güvenli bir şekilde nasıl kullanılır ve muhafaza edilir biraz bu konuya değinmek istiyorum.
• Öncelikle kullanılacak olan bıçağın sadece amacına yönelik kullanılması gerektiği, bilerek veya bilmeyerek herhangi bir canlı ve nesneye zarar vermemek için gerekli tüm önlemlerin alındığı, uygun davranışlar sergilenmesi gereklidir.
• Bıçağı kullanırken yaptığınız işe yoğunlaşmış olunuz. Diğer çalışanlarla sohbet etmek, başka işlere odaklanmak gibi dikkatinizi başka yöne çekecek hareketlerden kaçınınız.
• Kullandığınız bıçak ucunun yeni ve keskin olduğundan emin olunuz. Körelmiş bıçak ucu ile kesmek daha çok uğraş ve baskı gerektirdiği için iş kazalarına sebep olma ihtimali daha fazladır. Körelmiş bıçak uçlarını değiştiriniz.
• Bıçağın tutma yeri eli iyice kavramalı ve kaymaz olmalıdır. Gövdesi olmayan herhangi bir bıçak kullanılmamalıdır.
• Yapacağınız işe uygun bıçak kullanmaya dikkat ediniz. Örneğin, meyve bıçağı ile et kesmezsiniz değil mi?
• Endüstride maket bıçağı kullanımı daha yaygındır. Maket bıçağının olabildiğince az açılacak nitelikte ayarlanmasına dikkat ediniz. Bıçak kullanımında en fazla bir dilim açılması güvenliğiniz için önemlidir.
• Maket bıçağını sadece gerçek amacı yani kesmek için kullanınız. Kazıma vb. amaçlarla kesinlikle kullanmayınız.
• Eliniz yağlı veya benzer kaygan maddelere bulaşmışsa elinizi iyice temizlemeden bıçağı kullanmayınız.
• Bıçağını kullanırken elinizden düşürdüğünüzde bir adım geri atınız ve refleks olarak kesinlikle yakalamaya çalışmayınız.
• Maket bıçağını kullandığınız kutu vb. maddelerin yüzeylerinin düz ve uygun olduğunu kontrol ediniz. Diğer maddeleri uygun bir yüzey üzerinde kesmeye dikkat ediniz. Kablo vb. cisimlerin kesilmesini asla sabit bir yüzeye dayamadan havada, elinizi veya bacağınızı destekleyerek kesme işlemini gerçekleştirmeyiniz.
• Vücudunuzu ve uzuvlarınızı kesim çizgisinden her zaman uzak tutunuz. Kesim çizgisini her zaman vücudunuza paralel olacak şekilde belirleyin ve kontrol dışı bir harekette vücudunuza gelmesini engel olunuz.
• Bıçağı kendinize doğru değil, vücudun herhangi bir alanından dışa doğru kullanınız.
• Bıçak kullanılırken dengeli bir güç uygulanmalıdır. Ani ve sert hareketlerden kaçınılmalıdır.
• Mümkün ise kesme işlemi tekrar etmeyen tek seferde ve tek yönde hareket ile yapılmalıdır.
• Kesilen nesnenin yakın mesafede tutulması gereken durumlarda, parça mengene veya tutmaç gibi bir nesne ile tutularak el ve parmaklar korunmalıdır.
• İki kişi yapılacak çalışmalarda azami dikkat ve koordine gereklidir.
• Kesici alet cepte taşınmamalıdır. Üstüne oturulmamalıdır.
• Serbest bir şekilde çalışma alanında, yüksek bir noktada, çocukların kolaylık erişebileceği alanda bırakılmamalıdır.
• Kılıfında, kabında, kutusunda muhafaza edilmelidir.
• Kesilen nesneden veya maket bıçağından parça fırlamasına karşı mutlaka gözlük kullanınız.
• Maket bıçağı kullanırken EN 388 ve (x5xx) (kesilme direnci 5) standartına sahip iş eldiveni kullanınız.
• Kırtasiye ürünlerinden ziyade endüstriyel olarak tasarlanmış ve güvenlik önlemleri artırılmış kesici aletleri kullanmayı seçiniz.
Hayat mücadelenizde sağlık, mutluluk, başarı sizinle olsun.
Bilgi hayat kurtarır, paylaştıkça çoğalır.
Daha fazlası için sosyal medya platformu instagram @baoffice hesabını takip ediniz.