Yeni yılın ilk günleri soğuk havaları da beraberinde getirdi. Aydın’da havalar giderek soğuyor, haliyle grip kapıda!
Mevsimsel grip, grip virüsünün neden olduğu bulaşıcı bir solunum hastalığıdır. Ani ateş, öksürük, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, şiddetli halsizlik, boğaz ağrısı ve burun akıntısı ile karakterizedir. Grip, özellikle 65 yaş üstü kişilerde, küçük çocuklarda, hamile kadınlarda ve uzun süreli sağlık sorunları olan kişilerde ciddi hastalığa ve ölüme neden olabilir. Hali hazırda COVID-19 nedeniyle solunum sistemimiz daha da önem kazanmışken gripten nasıl korunuruz, beraber inceleyelim.

ZENCEFİL
Zencefil kökünün faydaları yüzyıllardır bilinmektedir. Birkaç dilim çiğ zencefil kökü ılık suda demlenince öksürüğü veya boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olur. Öksürüğün yanı sıra mide bulantılarını önlemede de zencefil kullanılabilir.

BAL
Balın çeşitli antibakteriyel ve antimikrobiyal özellikleri vardır. Limon, bal ve ılık su üçlüsü boğaz ağrısını hafifletebilir. Yapılan araştırmalarla balın öksürüğü kestiği bulunmuştur.
Çocuklarda bal tüketimine dikkat edilmelidir. Botulinum sporları içerdiğinden dolayı 1 yaşından küçük çocuklara asla bal verilmemelidir. Botulinum genellikle çocuklar ve yetişkinler için zararsız olsa da, bebeklerin bağışıklık sistemleri bu sporlarla savaşamaz.

KEMİK SUYU
Kemik suyu, beslenmeye ve iyileşmeye yardımcı olan temel vitaminler, mineraller ve amino asitleri içerir . Kemik suyunu çorbalarınıza ekleyerek tüketebilirsiniz. Ekstra bir bağışıklık desteği için zencefil, sarımsak veya kırmızıbiber gibi baharatlarla kaynatabilirsiniz.

SARIMSAK
Sarımsak, antimikrobiyal bir bileşik olan allisin içerir. Beslenmenize sarımsak eklemeniz, soğuk algınlığı semptomlarının şiddetini azaltabilir.

EKİNEZYA
Ekinezya bitkisi enfeksiyonları tedavi etmek için 400 yıldan fazla bir süredir kullanılmaktadır. Ekinezya vücut üzerinde birçok terapötik etkiye sahip kimyasallar olan flavonoidleri içerir. Flavonoidler bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve iltihabı azaltır. Araştırmalar, ekinezyanın soğuk algınlığına yakalanma riskini yüzde 50'den fazla azaltabileceğini göstermiştir.

C VİTAMİNİ
C vitamini çoğumuzun da bildiği üzere vücudumuzda önemli bir rol oynar ve birçok faydası vardır. Limon, portakal, greyfurt, yeşil yapraklı sebzeler ve diğer meyve ve sebzeler iyi bir C vitamini kaynağıdır. Beslenmenizde sıcak çay ,bal ve taze limon suyunu ekleyerek balgamı azaltabilirsiniz.

PROBİYOTİKLER
Probiyotikler, vücudumuzda, bazı yiyeceklerde ve takviyelerde bulunan "dost" bakteri ve mayalardır. Bağırsak sağlığımız ve bağışıklığımız için oldukça önemlidir. Probiyotikler, üst solunum yolu enfeksiyonuna yakalanma riskinizi azaltırlar. Lezzetli ve besleyici bir yararlı bakteri kaynağı olan yoğurt ve kefiri diyetinize ekleyebilirsiniz. Bağışıklık sisteminiz için potansiyel faydalarının yanı sıra yoğurt, bol miktarda protein ve kalsiyum sağlayan sağlıklı bir besindir.
Beslenmenin yanı sıra bol bol dinlenmeyi, bulunduğunuz odayı nemli tutmayı, ellerinizi sık sık yıkamayı ve su tüketiminizi artırmayı unutmayın. Sağlıkla kalın.