Konstipasyon yani kabızlık süreci çoğumuzun korkulu rüyası.. Kabızlığın bir çok sebebi olabilir. Bugün sizlerle laktoz intoleransının kabızlık sürecine katkısı var mı, bu konuyu inceleyeceğiz.

Laktoz intoleransı, vücut laktozu sindiremediğinde ortaya çıkan bir durumdur. Bazı insanlarda bu durum, diğer semptomların yanı sıra kabızlığa neden olabilir. Kabızlık, bağırsak hareketlerinin seyrek olduğu veya dışkının geçişinin zor olduğu bir durumdur.

Laktoz, laktaz enziminin parçaladığı süt ve süt ürünlerinde bulunan bir şekerdir. Laktoz intoleransı, dünya nüfusunun yaklaşık %68'ini etkileyen bir sindirim bozukluğudur. Sütteki şekerin parçalanmasından sorumlu olan laktaz eksikliğinden kaynaklanır. Laktaz, laktozu ince bağırsaktaki hücrelerin daha sonra emdiği glikoz ve galaktoza ayırır. Bu durumdaki bir kişi, bağırsakları bu enzimden yoksun olduğu için süt ve diğer süt ürünlerini sindiremez.

Laktoz intoleransı kabızlığa neden olabilir mi?

Laktaz, laktozu iki basit şekere ayırır - glikoz ve galaktoz. Vücut, glikozu kolayca emebilir. Galaktozun yolculuğu ise fermente olduğu kalın bağırsakta sona erer, bu durum bazen gaz ve şişkinliğe neden olabilir.

Bazı insanlarda laktoz intoleransı da kabızlığa neden olabilir. Laktoz intoleransı olan kişiler, süt ürünleri tükettiğinde bağırsaklarındaki bakterilerin normalden daha fazla gaz ürettiği düşünülmektedir. Oluşan bu fazla gaz, yiyeceklerin bağırsaklardan geçiş hızını etkiler ve bu süreci yavaşlatarak kabızlığa neden olur.

Diğer laktoz intoleransı belirtileri

Bazı insanlar laktoz içeren yiyecekleri tüketirken çeşitli gastrointestinal semptomlar yaşarlar. Bunlar semptomlar, karın krampları, şişkinlik, ishal, gaz, mide bulantısı ve kusma olabilir.

Laktoz intoleransı semptomlarını nasıl yönetebiliriz?

Laktoz intoleransı semptomlarını yönetmenin çeşitli yolları vardır. Çoğunlukla bu intoleransa sahip kişiler, laktoz içeren ürünleri yemekten veya içmekten kaçınırlar. İkinci seçenek olarak da laktaz içeren ilaçlar kullanarak bu enzim eksikliğini dengeleyebilirler. İntoleransın derecesine göre bazı durumlarda, kişiler çok az miktarda laktoz içeren besinler tükettiğinde herhangi bir belirti yaşamazlar.
Laktoz intoleransı olan kişilerin, gıda etiket okuması oldukça önemlidir. Etiket okurken aşağıdaki ibareleri görmeniz o besinin laktoz içerdiğini bildirmektedir.

•süt katıları
•yağsız süt katıları
•kesilmiş sütün suyu
•süt şeker

Yukarıdakilerin tümü laktoz içerir ve laktoz intoleransı olan kişilerde sindirim sorunlarına neden olabilir.

Kabızlığın diğer nedenleri

Kabızlık, kişinin haftada üçten az dışkılama olduğunda ortaya çıkan bir durumdur. Bu durum bazen haftada bir dışkılama kadar az olabilir. Kabızlık her yaşta herkesi etkileyebilir. Ancak, çocuklar ve yaşlı yetişkinler en yaygın görülen gruptur.

Kabızlığın nedenleri herkes için farklıdır. Neden kabız oluruz ?

•Ülseratif kolit ve Crohn hastalığı gibi bazı tıbbi durumlar
•Hamilelik veya Menopoz gibi hormonal değişiklikler
•Yetersiz sıvı alımı
•Huzursuz bağırsak sendromu
•Fiziksel aktivite eksikliği
•Lif oranı düşük beslenme tarzı
•Kabızlık tedavileri ( bağırsak normali yakaladıktan sonra sürecin devam etmesi)
•Uzmana danışılmadan alınan çaylar, ilaçlar ve yanlış diyetler

Kabızlık sorununu nasıl çözeriz ?

İlk tavsiyem tüketilen su ve sıvı miktarını artırmak yönünde olacaktır. İkinci aşamada lifli besinleri diyetimize dahil etmek olacaktır. Fiziksel aktiviteyi de artırarak süreci destekleyebilirsiniz. Bu basit adımlara rağmen hala kabızlık süreciniz devam ediyorsa kesinlikle doktor ve diyetisyeninize danışmalısınız.

Özetle laktoz intoleransı, vücudun süt ve diğer süt ürünlerinde bulunan bir şeker türü olan laktozu sindirmekte zorlandığı bir durumdur. Bu gaz, karın ağrısı, şişkinlik, bulantı ve kusma ve kabızlığa neden olabilir. Laktoz intoleransının belirtileri kişiden kişiye değişebilir. Bazı kişilerde hiçbir belirti görülmeyebilir. Doğru tanı ve tedavi için doktorunuz ve diyetisyeninizle görüşmeyi ihmal etmeyiniz. Sağlık ve sevgiler….

DİĞER YAZILARI