Hepimizin aklına unutkanlık olarak kazınan Alzheimer’ın, yaşla birlikte görülme sıklığı artmaktadır. Bu kalıtsal hastalık genellikle ilk semptomların başlamasından yaklaşık 5-10 yıl sonra ölümcül hale gelebilir. Patolojisi karmaşıktır ve en yaygın haliyle 60 yaşından sonra ortaya çıkan hafızada bir gerileme olarak bilinir. Nadirde olsa 40 ila 50 yaşları arasında da başlayabilir ve bu durumda hastalık çok hızlı bir ilerleme gösterir. Bugün Alzheimer’a iyi gelen besinleri inceliyoruz!
FINDIK
Fındık, Alzheimer için harika besinler arasında yer alır. Balık gibi, bol miktarda sağlıklı omega-3 yağ asidi içerir. Omega-3'ler hem beyin sağlığını hem de kalp sağlığını destekler.
70 yaşın üzerindeki kadınlar üzerinde yapılan uzun süreli bir araştırma, her hafta 5 veya daha fazla porsiyon fındık yiyen deneklerin daha iyi bilişsel işlev yaşadıklarını bulmuştur.
Daha fazla fındık yiyen katılımcılarda, çeşitli nesnelerin adlarını hatırlamak gibi daha iyi dil becerilerine ve daha uzun odaklanma sürelerine sahip olduğu görülmüştür.
KOYU YAPRAKLI SEBZELER
Karalahana, ıspanak ve pazı, folat ve B9 gibi temel B vitaminleri açısından zengin olan ve bilişsel fonksiyonları güçlendiren yeşilliklerdir. Sadece salatalarda koyu yapraklı yeşillikler yemek yerine, bu güçlü sebzeleri çorbalara, güveçlere ekleyebilir ve ayrıca onları püre haline getirebilir soslara ve humuslara ekleyebilirsiniz.
KETEN TOHUMU
Keten tohumu beyninizin sağlıklı kalmasına yardımcı olan DHA'lı omega-3 yağ asitleri açısından zengin gıdalar arasındadır. Pek çok çalışma, omega-3'lerin Alzheimer’la mücadelede ve Alzheimer’ı önlemede etkili olduğunu kanıtlıyor ve iyi bir beyin sağlığı elde etmek için günde 200 mg DHA alınmasını öneriyor.
HİBİSKUS
Yapılan çalışmalar, hibiskus bitkisinde bulunan gossypetinin beyindeki yerleşik bağışıklık hücresi olan mikroglia'yı aktive ettiğini doğrulamıştır. Araştırma ekibi ayrıca, Alzheimer hastalığının neden olduğu bilişsel bozuklukları iyileştirmek için mikroglia'nın beyindeki amiloid-beta'yı temizlediğini de göstermiştir. Araştırma, AD model fareleri üç ay boyunca gossypetin ile tedavi edildi ve bozulmuş hafıza ve bilişlerinin neredeyse normal seviyeye döndüğü sonucuna varmıştır.
Bu besinleri beslenmemize ekleyerek Alzheimer için bir kalkan oluşturabiliriz. Sağlık ve sevgi ile kalın. Mutlu yıllar !