Yoğun hayat temposu ve yaşadığımız strese bağlı olarak dönem dönem iştahsız ve yorgun hissederiz. İştahsızlık ve yorgunluk genellikle birlikte görülen belirtilerdir. İştahsızlık, kişinin daha az yemesine neden olarak enerji seviyelerinin düşmesine ve yorgunluğa neden olur.

İştah kaybı çoğunlukla, yorgunluktan, küçük bir hastalıktan, uygulanan diyetten veya uyku rutinindeki bir değişiklikten kaynaklanır. Buna karşın, kalıcı iştah kaybı ve yorgunluk, altta yatan tedavi gerektiren bir sağlık sorununa işaret edebilir.

Soğuk Algınlığı veya Grip Virüsü

Soğuk algınlığı veya grip olan bir kişi, vücutlarının viral enfeksiyonla savaşması nedeniyle yorgun ve halsiz hissedebilir. Tıkanıklık, mide bulantısı veya genel rahatsızlık gibi diğer semptomlar da iştah kaybına neden olabilir.

Alerjiler

Amerikan Alerji, Astım ve İmmünoloji Koleji'ne göre, alerjisi olan kişilerde yorgunluk sıklıkla görülür. Burun tıkanıklığı gibi mevsimsel alerji semptomları uykuyu etkileyerek kişinin gün boyunca yorgun hissetmesine neden olabilir.

Adet Öncesi Dönem Sendromu (Premenstrüel Sendrom)

Premenstrüel sendrom (PMS), birçok kişinin adet döneminden bir veya iki hafta önce yaşadığı bir grup semptomu tanımlar. PMS semptomları arasında yorgunluk ve iştahsızlık başta olmak üzere şişkinlik, karın ağrısı, sırt ağrısı, baş ağrısı, sinirlilik, zayıf konsantrasyon veya hafıza, ruh hali değişiklikleri, endişe depresyon bulunabilmektedir.

Depresyon

Depresyon, dünya çapında yaklaşık 280 milyon insanı etkileyen yaygın bir zihinsel sağlık bozukluğudur. Depresyon belirtileri farklı insanlar için çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda, depresyon yorgunluğa ve yemeğe olan ilginin kaybolmasına neden olabilir.

Gebelik

Hamilelik sırasında meydana gelen hormonal değişiklikler, özellikle ilk haftalarda aşırı yorgunluğa ve iştah kaybına neden olabilir.

Fibromiyalji

Fibromiyalji, yaygın vücut ağrısına ve yorgunluğa neden olan bir hastalıktır. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre iyon (CDC), fibromiyalji Amerika Birleşik Devletleri'nde yaklaşık 4 milyon yetişkini etkilemektedir. Sindirim sistemi de dahil olmak üzere çeşitli vücut sistemlerini etkileyebilir. Fibromiyalji, uyku sorunlarına, yorgunluğa ve irritabl bağırsak sendromuna (IBS) neden olabilir.

Yorgunluk ve İştahsızlığın Önüne Geçmek İçin Bu Adımları Deneyebilirsiniz!

1-Uykuyu öncelikler listenize ekleyin. Yeterli uyku almak, bir kişinin gün boyunca enerji seviyelerini artırmaya yardımcı olur. Uyku gereksinimleri kişiden kişiye değişir, ancak çoğu yetişkinin ortalama 7 saat uykuya ihtiyacı vardır.
2-Yeterince su içtiğinize emin olun. Dehidrasyon (susuz kalmak), enerji seviyelerinin düşmesine ve yorgunluk hissine yol açabilir. Bu nedenle gün boyunca düzenli olarak su içtiğinize emin olmalısınız.
3-Besleyici, dengeli bir beslenme planına uyun. Yüksek şekerli yiyecekler, kan şekeri seviyelerinde ani yükselmelere neden olarak enerjinin azalmasına ve yorgunluğa neden olabilir. Eklenmiş şeker içermeyen sağlıklı, işlenmemiş gıdaları tercih etmek, enerji seviyelerini sabit tutmaya yardımcı olabilir. Bu konuda lisanslı diyetisyenlerden destek alabilirsiniz.
4-Stres yönetimine odaklanın. Amerikan Psikoloji Derneği'ne (APA) göre stres vücuttaki tüm sistemleri etkiler ve uzun süreli (kronik) hale gelirse ciddi etkileri olabilir. Stresi ele almamak kronik yorgunluğa, depresyona ve bağışıklık sisteminde bozukluklara yol açabilir. Stres yönetiminizde lisanslı psikologlardan destek alabilirsiniz.

Özetle, kısa süreli yorgunluk ve iştahsızlık genellikle endişe nedeni değildir. Bu semptomlar, küçük bir hastalığın, kişinin diyetindeki veya uyku rutinindeki değişikliklerin sonucu olabilir. Bununla birlikte, kalıcı yorgunluk ve iştahsızlık, tedavi gerektiren altta yatan bir sağlık durumuna işaret edebilir. Diyetinizde veya uyku rutininizde faydalı değişiklikler yapmanıza rağmen semptomlarınız devam ederse mutlaka doktorunuza danışın.

Stres veya kaygının uykularını veya iştahlarını etkilediğine inanan kişiler, lisanslı bir psikologla konuşabilir veya bir doktordan tavsiye isteyebilir.

Bakımları altındaki bir çocuk veya bebek yorgunluk veya iştahsızlık belirtileri gösteriyorsa, insanlar ayrıca bir doktorla konuşmalıdır. Her iki durumda da, bir doktor nedeni teşhis etmek ve uygun tedavileri sağlamak için çalışacaktır.
Birkaç günden fazla mide ağrısı veya diğer sindirim semptomları olan herkes bir doktora danışmalıdır.

DİĞER YAZILARI