Bu hafta bilgi kılıçlarını kuşanma zamanı! Geçtiğimiz hafta yazımda sizlere “Risk Değerlendirme” kavramı, önemi ve zorunluluklarını genel hatlarıyla aktarmaya çalışmıştım. Şimdi riskler ile nasıl mücadele edeceğiz ve nasıl kontrol altında tutacağız bunları paylaşacağım.
Risk Kontrol Hiyerarşisi ve Uygulama Adımları
Risklerden kaçınmak, düz mantık, yalın düşünüldüğünde herhangi bir etkiye maruz kalmak istemiyorsanız onunla hiçbir etkileşimde olmamak kesin çözüm gibi görünebilir, ancak bu “görmezden gelmek” olarak algılanmamalıdır. Risklerden kaçınmak evet kesin çözümdür ama düşünülenin aksine kaçınmak her zaman mümkün değildir, oyunda kalarak savaşmak gereklidir. Peki öyle ise yapmamız gereken kaçınılması mümkün olmayan riskleri analiz etmektir. Tabir-i caizse mücadeleye geçmeden önce karşınızdaki düşmanınızı tanımak savaşı kazanmadaki kilit noktadır. Ne ile karşı karşıya olduğumuzu tanımak, analiz etmek gereklidir. Faaliyet nedir, bu faaliyeti gerçekleştirilirken geniş kapsamda var olan ve muhtemel tehlike kaynakları nelerdir; bu tehlike kaynaklarının aktifleşmesi halinde ne gibi etkileri olur; bu etkilere kimler, hangi sıklıklarda maruz kalabilir. Tüm bunlar nicel veya nitel yöntemler ile değerlendirilmelidir. Gerekli analizler yapılıp, teşhis tamamlandı ise artık riskler ile mücadeleye hazırız demektir. Mücadelede öncelikle bir planlama yapılmalıdır. Analiz edilen etkilerinin büyüklüğüne ve önemine göre sıralı hale getirilerek bir öncelik sıralamasında planlama yapılır. Bu planlama sonrasında risk kontrol tedbirleri kararlaştırılır. Riskin tamamen bertaraf edilmesi, bu mümkün değil ise riskin kabul edilebilir seviyeye indirilmesi için tehlike veya tehlike kaynaklarının ortadan kaldırılması, tehlikelinin, tehlikeli olmayanla veya daha az tehlikeli olanla değiştirilmesi riskler ile kaynağında mücadele edilmesinde atılacak adımlardır.
Kontrol tedbirlerini planlarken; işin kişilere uygun hale getirilmesi için işyerlerinin tasarımı ile iş ekipmanı, çalışma şekli ve üretim metotlarının gözden geçirilmesi, tekdüze çalışma ve üretim temposunun sağlık ve güvenliğe olumsuz etkilerini önlemek, önlenemiyor ise en aza indirmek; teknik gelişmelere uyum sağlamak; tehlikeli olanı, tehlikesiz veya daha az tehlikeli olanla değiştirmek; teknoloji, iş organizasyonu, çalışma şartları, sosyal ilişkiler ve çalışma ortamı ile ilgili faktörlerin etkilerini kapsayan tutarlı ve genel bir önleme politikası geliştirmek; toplu korunma tedbirlerine, kişisel korunma tedbirlerine göre öncelik vermek, çalışanlara uygun talimatlar ve eğitimler vermek bu planda yer almalıdır.
Yukarıda belirtilenlere göre kararlaştırılan risk kontrol tedbirlerinin uygulanması için iş ve işlem basamakları, işlemi yapacak kişi ya da işyeri bölümü, sorumlu kişi ya da işyeri bölümü, başlama ve bitiş tarihi ile benzeri bilgileri içeren planlar hazırlanır. Bu planlar uygulamaya koyulur ve uygulamaların izlenmesi sağlanır. Hazırlanan planların uygulama adımları düzenli olarak izlenir, denetlenir ve aksayan yönler tespit edilerek gerekli düzeltici ve önleyici işlemler tamamlanır.
Belirlenen riskler için kontrol tedbirlerinin hayata geçirilmesinden sonra yeniden risk seviyesi tespiti yapılır. Yeni seviye, kabul edilebilir risk seviyesinin üzerinde ise bu kabul edilebilir seviye altına indirilene kadar bu işlem basamakları tekrar edilir.
Ben bu konuyu “iş hayatı” gündeminde sizinle paylaşıyorum ama, geniş çerçevede bakıp, bunu hayatınızın hangi alanında uygulamak istediğiniz tamamen sizin tercihinizdir.
Hayat mücadelenizde sağlık, mutluluk, başarı sizinle olsun.
Herkese iyi haftalar.
Bilgi hayat kurtarır, paylaştıkça çoğalır.
Daha fazlası için sosyal medya platformu instagram @baoffice hesabını takip ediniz.