Meme kanserinin tedavisiyle ilgili dikkat çekici bilgiler paylaşan Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Sevim Kuşlu Çiçek, tedavi planlarının hastada gözlemlenen genetik mutasyonlara göre şekillendiğini söyledi. Çiçek, “Akıllı ilaç tedavileri sıkça soruluyor, ancak bu yöntem her hastada uygulanamaz” ifadelerini kullandı.

“MİNİMAL İNVAZİV CERRAHİLER TERCİH EDİLMEYE BAŞLANDI”

Meme kanseri tedavilerindeki gelişmelere değinen Çiçek, cerrahi yöntemlerin de değişim gösterdiğini vurguladı. Çiçek, “Gelişmiş sistemik tedaviler, hedefe yönelik ilaç uygulamaları ve erken teşhisin artmasıyla birlikte, radikal mastektomi gibi deformite yaratan operasyonların yerine, organ bütünlüğünü koruyan minimal invaziv cerrahiler tercih edilmeye başlandı” dedi.

KOLTUK ALTINA YAPILAN GİRİŞİMLERDE ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER VAR

Erken teşhis edilen vakalarda meme ve deri koruyucu yöntemlerin uygulanabileceğini belirten Dr. Çiçek, şu açıklamalarda bulundu: “Meme koruyucu cerrahi, kanserli kitlenin bir miktar sağlam doku ile birlikte alınmasını kapsayan bir yöntemdir. Bu yöntemin ardından en önemli yenilik, koltuk altı lenf nodlarına yapılan işlemler olmuştur. Eskiden lenf bezlerinin tamamen temizlenmesi tercih edilirken, artık sentinel lenf nodu biyopsisi kullanılmaktadır”

Türkiye’de forma giyen ünlü basketbolcu canına kıydı! Arkasında bıraktığı not akıllarda soru bıraktı Türkiye’de forma giyen ünlü basketbolcu canına kıydı! Arkasında bıraktığı not akıllarda soru bıraktı

“BÖLGEYE YENİ DOKU YA DA PROTEZ YERLEŞTİRİLİYOR”

Son 20 yılda neo-adjuvan tedavilerin yaygınlaştığını ifade eden Çiçek, meme dokusunun yeniden yapılandırıldığı cerrahi yöntemlerin önem kazandığını belirtti. Çiçek, “Onkoplastik meme cerrahisinde, eş zamanlı olarak yapılan meme rekonstrüksiyonu, son yılların en büyük yeniliklerinden biri olarak öne çıkmaktadır. Deri koruyucu mastektomi ameliyatında ise plastik cerrahi desteğiyle meme derisi ve başı korunarak iç doku temizleniyor ve bu bölgeye protez yerleştiriliyor” dedi.

Kaynak: İHLAS HABER AJANSI (İHA)