Kişniş, sağlık açısından birçok faydası bulunan yeşil bir bitkidir. Hem baharat olarak hem de bitki olarak yemeklerde kullanılan kişnişin birçok faydası bulunuyor. Özellikle guacamole ve salsa sosların vazgeçilmezi olan kişniş yaygın olarak tüketiliyor. Kişnişin faydaları başta olmak üzere bu mucizevi bitki hakkında tüm bilinmesi gerekenleri paylaştık!

Kişniş Nedir?

Kişniş, kinzi veya aşotu olarak da bilinen, maydanozgiller familyasından gelen ve yaprakları maydanoza benzeyen yeşil bir bitkidir. Genellikle 20 ile 60 santimetre arasında değişen boyutlara sahip olan bu otsu bitkinin yaprakları tüysüz olması ile bilinmektedir.

Hem aromatik yaprakları hem de lezzetli tohumları, birçok yemekte kullanılmaktadır. Ayrıca, Kişniş, geleneksel tıpta yerini bulmuştur ve dünya çapında bazı bölgelerde kullanılmaktadır.

Kişniş, genellikle Orta Doğu, Asya ve Akdeniz mutfaklarında bulunmaktadır. Özellikle Hint mutfağında, Tayland mutfağında, Meksika mutfağında ve Orta Doğu mutfağında yaygın olarak kullanılan kişniş, yemeklere özgün bir tat ve aroma katması ile popüler bir tercih olduğu bilinmektedir.

Aynı zamanda, iyi bir antioksidan kaynağı olan bu yeşil bitki, insanları daha az tuz kullanmaya ve sodyum alımını azaltmaya teşvik eder. Fakat kişnişin faydaları kadar zararları da vardır. Kişnişin olası zararları genellikle uzun süreli kullanımda kendini göstermektedir.

Kisnisin Faydalari 5

Kişnişin Faydaları Nelerdir?

Peki, kişnişin faydaları nelerdir? Kişnişin faydaları arasında kan şekerini düşürmesi, kan basıncını azaltması, sindirimi düzenlemesi ve kolesterol düzeylerini iyileştirmesi gibi vücut için önemli faktörler yer alır.

Kişnişin faydalarından bazıları şu şekildedir:

  • Kalp sağlığını iyileştirmektedir.
  • Vücuda zarar veren ağır metallerin uzaklaştırılmasında etkilidir.
  • Ruh sağlığını korumaktadır.
  • Kemik, cilt ve göz sağlığını desteklemektedir.
  • Hafızayı güçlendirmektedir.
  • Beyin işlevinin artmasını sağlamaktadır.

NOT: Kişnişin birçok faydası bulunsa da bazı vücutlarda alerjik reaksiyona neden olabilir. Bu sebeple doktor kontrolünde kullanılması önerilir.

Kisnisin Faydalari 1

Kişniş Besin Değerleri

Kişniş, bitkisel besin açısından zengin bir yeşil bitkidir. 100 gram kişniş içerisinde ortalama 0,30 kalori, 0,03 protein ve 0,02 karbonhidrat yer aldığı bilinmektedir.

Kişniş içerisinde yer alan diğer besin değerleri ise aşağıdaki gibidir:

  • A Vitamini: 270 IU (ünite)
  • K Vitamini: 12.4 mcg (mikrogram)
  • Folat: 2.5 mcg
  • Potasyum: 20.8 mg

Kişniş, kalorisi olmayan doymuş yağ ve kolesterol bakımından düşük bir bitkidir. Aynı zamanda A, C, E, K vitaminleri, demir, potasyum, kalsiyum ve magnezyum kaynağı olarak görüldüğü bilinmektedir.

Kent D Range Blue Fiyat - Yeni Fiyatı Ne Kadar Oldu? Kent D Range Blue Fiyat - Yeni Fiyatı Ne Kadar Oldu?

Kisnisin Faydalari 2

Kişniş Yan Etkileri

Kişnişin faydaları ne kadar çok olsa da gözle görülür bir zararı da olabileceği bilinmektedir. Kişnişin olası zararları genellikle uzun süreli ve yoğun kullanımda ortaya çıkmaktadır. Ancak küçük miktarlarda tatlandırıcı olarak kullanıldığında genellikle zararlı etkileri gözlemlenmemektedir.

Kişniş tohumu yağının alerjik reaksiyonlara sebep olabileceği unutulmamalı ve bilinçsiz kullanımına çok dikkat edilmelidir. Ayrıca, Kişniş fazla tüketildiğinde ise dişlerde aşınmalara sebebiyet verebilmektedir. Bunun yanından hamilelerin tüketmemesi önerilir.

Kişnişi sıklıkla kullanmadan önce bir uzmana sorulması büyük ölçüde önem arz etmektedir.

Kisnisin Faydalari 6

Kişniş Nerelerde Kullanılır?

Kişniş, taze ve tohum şeklinde yemeklerde kullanılabilmektedir. Genellikle makarnalara, çorbalara ve soslara eklenebilen taze kişniş, hamur işlerinde de kullanılması yaygındır.

Bunun yanında turşularda, körili soslarda ve tavuk yemeklerinde bolca kişniş tercih edildiği gözlemlenmiştir. Yaprakları genellikle çeşitli yemeklerin içine doğranarak veya garnitür olarak kullanılmaktadır. Tohumları ise daha çok baharat olarak kullanılmaktadır.

Kişnişin kullanım alanları genel anlamıyla şu şekildedir:

  • Asya, Doğu ve Orta Doğu yemeklerinde kullanılır.
  • Pirinç yemeklerinde kullanılır.
  • Köri soslarında kullanılır. 
  • Çorba ve güveçlerde kullanılır.
  • Ayrıca, çay ve içeceklerde tercihe göre kullanılmaktadır.

Kişniş Çayının Faydaları

Kişniş çayının faydaları oldukça fazladır. Kişnişin vücuttaki stresi azalttığı ve vücuda rahatlama hissi verdiği düşünülmektedir. Bu yüzden mide bulantısı ve baş dönmesi gibi rahatsızlıkların hafifletilmesine yardımcı olmaktadır.

Uyku sorunu yaşayanlar için uyku düzenini destekleyici etkisi bulunduğu da bilinmektedir. Ayrıca iştah açıcı etkisiyle, yeme problemi olanlar kişniş çayını içebilir veya yemeklerine ekleyebileceği de bilgilerimiz arasındadır.

Kişniş Tohumu Nasıl Kullanılır?

Kişniş tohumunun lifli yapısı sayesinde zayıflamaya ve formun korunmasına yardımcı olabileceği bilinmektedir. Sizi tok tutmaya yardım ederek, gereksiz atıştırmalıkların önüne geçebilir.

Ayrıca, düzenli olarak kişniş tohumu çayı içmek faydalı sayılır, ancak genellikle baharat olarak tüketilmektedir. Tohum halindeki kişnişi doğrudan yemeklere veya turşulara ekleyebilirsiniz.

Öğütülmüş kişniş tohumları ise et ve tavuk yemeklerine, nohut ve fasulye gibi kuru gıdalara lezzet katması ile oldukça tercih edilmektedir.

Kişnişin tadını beğenmiyorsanız, haşlanmış tohumları yoğurda ekleyerek ve üzerine bal dökerek günlük olarak tüketebilirsiniz. Ayrıca, salatalarda da kullanılabilen kişniş tohumu, özellikle kış aylarında çay olarak oldukça popüler bir tercihtir.

Kişniş Kansızlığa İyi Gelir mi?

Eğer kendinizi sürekli yorgun, bitkin veya moraliniz bozuk hissediyorsanız, kişnişin size yardımcı olabileceği düşünülür.

Kişnişin faydaları arasında demir eksikliğini gidermesi ve kan yapımını desteklemesi bulunmaktadır. Bu destek, sizin ruh halinizi ve depresyon yöneliminize yardımcı olur çünkü gerekli değerleriniz yükseldikçe mental olarak da bir rahatlama yaşadığınız bilinmektedir.

Sık Sorulan Sorular

Sizler için kişniş hakkında merak edilen ve sık sorulan soruları yanıtladık!

Kişniş tadı neye benzer?

Kişnişin tadı keskindir. Misket limonunu andıran bir yapısı vardır. Bunun yanında narenciyeli bir aromaya ve kokuya sahiptir.

Kişniş mi maydanoz mu?

Yeşil bitki olan kişniş ve maydanoz birbirine benzerlik gösterdikleri için sık sık karıştırılır. Fakat tat açısından ayırt edilebilir bir farklılığa sahiptirler. Kişnişin yaprakları yuvarlak bir şekildeyken maydanoz yaprakları sivri olarak karşımıza çıkar.

Bunun yanında kişnişin güçlü ve keskin bir aromaya sahiptir.  Maydanoz ise hafif bir kokuya ve tada sahiptir.

Kişniş gaz yapar mı?

Kişniş, sindirim sistemi konusunda destek sağlayan besinler arasında yer alması ile bilinmektedir. Sindirim sisteminde bulunan enzimlerin uyarılmasını sağlayan kişniş, vücuttaki gazın azalmasına yardımcı olmaktadır.

NOT: Yukarıda verilen bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir tıbbi tedavi ya da tavsiye niteliği taşımamaktadır. Bir sağlık probleminizin olması durumunda öncelikle doktora danışmalısınız.

Kaynak: HABER MERKEZİ