Yapılan araştırmalar, dışarıdan alınan dost bakterilerin zayıflamada, beyin sağlığında, duygu durumunda ve davranışlarda önemli rol oynadığını gösterdi. Zararlı bakteriler ise obezite ve çeşitli kronik rahatsızlıklara yol açıyor.
Yararlı bakteriler sizin zayıflamanıza yardımcı olurken, zararlı bakteriler ise kilo aldırır. Yıllardır yapılan araştırmalar, bağırsak bakterilerinin kabızlık üzerindeki etkilerine yöneliktir. Fakat bilinenin dışında mevcut bakterilerin korunması ve dışarıdan alınan dost bakterilerin; zayıflamada, beyin sağlığında, duygu durumunda ve davranışlarda önemli rol oynadığını gösterir. Araştırmaya göre, bazı bakteri türleri baskın hale gelmeye başladığında liflerden kalori alımı artar ve yağ hücrelerinde enerji birikimi ortaya çıkar. Erişkin bir insan bağırsaklarından ortalama 100 trilyon faydalı bakteri ve mantar bulunur. Bu bakteriler ve mantarlar bizim için son derece değerli olan bağırsak florasını oluştururlar. İnsan sağlığı açısından son derece önemli olan lactobacilli ve bifidobacteria olan bağırsak floraları kötü bakterileri emerek vücudu temizler. Dolayısıyla öncelikli olarak bağırsak florasını korumak için çalışmalısınız.
Normalin çok üzerinde protein tüketimi, içinde sinameki bitkisi barındıran kabızlık önleyici çaylar, ilaçlar(özellikle antibiyotikler) ve toksinler bağırsak florasına zarar verir.
Lif tüketimini artırın
Lif tüketiminin zayıflamadaki etkileri her alanda kendini göstermektedir. Bağırsakta hacim oluşturması, dışkı kıvamını artırması, kabızlığı önlemesi sayesinde bağırsaklara doğrudan etkisi büyüktür. Aynı zamanda midede oluşturduğu hacim sayesinde uzun süre tokluk hissi verir.
Zeytinyağından kaçınmayın
Zeytinyağı safra salgısını harekete geçirerek, sindirimin mükemmel halde çalışmasını sağlar. Safra kesesinin boşalma işlemini düzenler ve safra taşını azaltır. İçindeki klor sayesinde de böbreğin çalışmasına yardımcı olur ve vücudun atıklardan arınmasını kolaylaştırır. Yemeklerinizde ya da salatalarınızda miktarına dikkat ederek zeytinyağından yararlanabilirsiniz.
Keten tohumu
Bağırsakların temizlenmesine yardımcı olan keten tohumu, besinlerin daha hızlı sindirilmesine yardımcı olur. Her gün bir tatlı kaşığı keten tohumuna beslenmenizde yer vermeye çalışabilirsiniz.
Japonların uzun yaşam sırrı
Japonların çoğunun ince kalmasının ve uzun yaşamalarının sırrı dost bakterilerden geçiyor. Sofralarından eksilmeyen yeşil çay, zencefil, bal ve diğer renkli fito besinler bağırsak floralarının olmazsa olmazlarıdır. Aynı şekilde wasabi, brokoli filizi ve diğer brassica familyasından sebzelerin ülserin oluşumunda rol oynayan kötü bir mide bakterisi olan 'Helicobacter Pylori'yi önlediği biliniyor.
Candida Mantarına Dikkat!
Bağırsaklarınızda candida (kandida) maya mantarının arttığını basit bir testle anlayabilirsiniz. Bir bardak içme suyuna sabah aç karnına tükürün ve 15 dakika izleyin. Eğer tükürük suyun üstünde kalıyorsa sağlıklı bağırsak florasına sahipsiniz demektir. Fakat dibe çöküyorsa, saçak gibi aşağıya iniyorsa, kar yağmış gibi oluyorsa veya suya rakı konmuş gibi bulanıyorsa candida; bağırsak floranızı bozmuş demektir.
Şişlik bir türlü geçmiyorsa sebebi candida mantarı olabilir.
Yaptığınız bütün diyetlere rağmen karnınızın şişliğini gideremiyor, lifli besinler tükettiğiniz halde çoğu zaman kabızlık sorunu yaşıyorsanız, yeme krizlerinize çare bulamıyorsanız sebebi büyük ihtimalle candida maya mantarıdır. Candida albicans normal şartlar altında ağzımızda, boğazımızda, bağırsaklarımızda, üriner yollarda bulunan ve bağırsak floramızın bir parçası olarak bilinen fırsatçı bir maya mantarıdır. Floramızın dengesi bozulduğunda, ya da bağışıklık sistemimiz sekteye uğradığında hastalığa sebep olma durumuna dönüşebilirler. Geçmeyen mide-bağırsak yakınması; uzun süreli yorgunluk, halsizlik, isteksizlik yakınmaları, şeker hastalığı, hipertansiyonu, yaygın vücut ve eklem ağrıları, baş ağrıları ve baş dönmesi olan kişilerde azımsanmayacak oranda candida enfeksiyonu olduğu görülmektedir. Uzun süreli yakınmalarda mutlaka düşünülmesi gereken bir hastalık olan candida enfeksiyonuna yakalanan kişiler, gereksiz yere kullandıkları hormon ilaçları, antibiyotikler, mide ve bağırsak ilaçlarıyla enfeksiyonun daha da güçlenmesine neden olurlar.
Probiyotik İhtiyacınızı Sorgulayın
Vücudunuzu en iyi siz bilebilirsiniz. Şikayerlerinizi göz önüne alıp tüm ayrıntılarıyla doktor ve diyetisyeninize danışarak size uygun olan probiyotik takviyesiyle bağırsak sağlığınızı zirveye taşıyabilirsiniz.