Koronavirüs salgını nedeniyle hayatımızda birçok şey değişti. Yaşam tarzımız, davranışlarımız, konuşmalarımız, geleneklerimiz, alışkanlıklarımız neredeyse her şey değişti. Bu bazı yönde olumsuzluklara da neden oldu. Birçok esnaf iş yapamadığından dolayı kredi çekti. Ya da krediyi ilerde ödeyemeyeceğini düşündüğü için destek almadı. Ve zorlanarak ya küçülmeye gitti ya da dükkânını kapattı. Tabi kredi çekenler de zor duruma düştü. Salgın davam ettiği için işler olmadı ve borçlarını ödeyemediler. Tabi bu salgın bazı sektörlere yaradı. Temizlik ve gıda sektörüne.
Salgında temizlik ve hijyenin önemi bir kez daha anlaşıldı. Bu yüzden temizlik ürünleri satan işletmeler kâra geçti. Vatandaşlar temizlik ürünlerine oldukça talep gösterdi. Kolonya, çamaşır suyu, dezenfektan gibi ürünler yok sattı. Bir de bu dönemde bir sektör daha önem kazandı. Gıda sektörü. Özellikle salgın döneminde uygulanan sokağa çıkma yasağında gıdanın önemi bir kez daha ortaya çıktı. Market, manav, fırın gibi yerlerin önünde kuyruklar oluştu. Vatandaşlar ihtiyaçlarını karşılamak için saatlerce kuyrukta bekledi. Reyonlarda özellikle kuru gıdalar bir çırpıda tükendi.
Gelelim gıda sektöründeki evlere servise. Bu dönemde salgından etkilenmemek ve temastan kaçınmak için vatandaşlar evlere servis yapan internet alışverişine yöneldi. Bu alanda yeni firmalar ortaya çıktı. Aydın’da iki tane evlere servis başladı. Vatandaşlar internet üzerinde istediğini alıyor, kurye aracılığıyla eşyalar eve teslim ediyor. Salgın nedeniyle böyle bir meslek kolu da ortaya çıkmış oldu. Böylelikle salgın bazı sektörü bitirirken bazı sektörlerin de oluşmasına katkı sağlamış oldu. Yani sanal market uygulaması terimi hayatımıza girdi. Galiba gelecek yıllarda sanal market hayatımızın vazgeçilmezi olacak. Süreç ne gösterir bilinmez ama sanal market uygulaması hayatımızı salgın döneminde kolaylaştıracağa benziyor.