Sigarayı bırakmak stres, anksiyete ve depresyonu azaltır, hayata olan bakış açınızı daha pozitif bir hale dönüştürür. Bunlar sadece ruhsal problemler yaşayan içiciler için değil tüm sigara içenler için geçerli. Hepimiz sigarayı bırakmanın fiziksel sağlığımıza olan olumlu etkilerini az çok biliyoruz. Ama kaçımız bu kötü alışkanlığı bırakmanın aynı zamanda akıl sağlığımıza da olumlu etkileri olduğunun farkında acaba? Birçok tiryaki sigarayı bırakmayı istediklerini fakat sigara içmenin streslerini azaltıp onları rahatlattığını düşündükleri için içmeye devam ettiklerini söyler. Sanılanın aksine, sigara içmek stres ve gerginliği arttırır. Sigara içen bireylerin içmeyenlere oranla depresyon ve anksiyete bozukluklarına yakalanma risklerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
SİGARA RAHATLATMAZ
Neden çoğu insan sigaranın onları rahatlattığını söyler? Bu konuda araştırma yapan bilim adamları, nikotin bağımlılığında azalan nikotin seviyelerinin kişide oluşturduğu huzursuzluk duygularının bir sigara yakarak tekrar yüksek seviyelere getirmenin verdiği sahte bir rahatlama hissi olduğu görüşündeler. Sigara bağımlıları sigara içmediklerinde asabi, endişeli ve mutsuz olurlar. O esnada yakılan bir sigara geçici olarak bu duyguların azalmasını sağlar. Böylece bireyler sigaranın sanki onları rahatlattığını düşünürler. Oysaki huzursuzluklarının asıl sebebinin sigara olduğunun farkında bile değillerdir. Yapılan araştırmalar sigarayı bırakan bireylerin anksiyete, depresyon ve stres seviyelerinin sigara içmeye devam eden bireylere oranla daha düşük olduğunu göstermekte. Aynı zamanda morallerinin de daha yüksek olduğu tespit edilmiş. Sigarayı bırakmanın bir diğer artısı ise beyine giden oksijen miktarının artmasıdır. Beyine giden oksijen arttıkça konsantrasyonumuz da artmakta ve yapacağımız işlerde daha başarılı olmaktayız. Ruhsal bir problemle mücadele eden bir birey sigarayı bıraktıktan sonra daha düşük dozda bir antidepresana ihtiyaç duyar. Nikotin vücutta antidepresanların sağlamaya çalıştığı olumlu etkileri azaltır, ilaçtan alacağınızın verimi düşürür.
SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN ÖNERİLER
1-Birden bırakın. İçilen sigara sayısını azaltmak doğru bir yöntem değildir. Birden bırakmak en etkili yöntemdir. Eğer bırakmakta zorlanıyorsanız sağlık ocaklarından ya da ALO 171 sigarayı bırakma hattından temin edebileceğiniz ilaçlar ya da nikotin bantları ile başarıyı yakalamak mümkün.
2-Eğer bir antidepresan ya da farklı bir psikotik ilaç kullanıyorsanız mutlaka akıl sağlığı uzmanınıza sigarayı bırakacağınız konusunda bilgi veriniz. Böylece doktorunuz ilaç dozunuzu ayarlayabilir.
3-Sigarayı bıraktıktan sonra alkol gibi sigara içmeyi tetikleyen alışkanlıklardan da uzak durmanız alışkanlıktan tam olarak kurtulana dek yapılacak en mantıklı şeylerden biridir.
4-Evde ve işyerinizdeki bütün küllükleri ve sigaraları kaldırın. Evinizi temizleyin. Etrafa sinmiş olan sigara kokusunu uzaklaştırın.
5-Kendinize engel olamayıp bir sigara içerseniz sakın vazgeçmeyin. Bu durumu bir yenilgi olarak algılamayın. Hepimiz hatalar yapabiliriz. Bu durum bizi hedefe giden yolda durdurmasın. İçilen bir sigara başa sardığınız anlamına gelmiyor.
6-Spor yapın ve sağlıklı beslenin. Spor yaparak sigara içme isteğinizi kesebilir, sağlıklı beslenerek sigaranın vücudunuza verdiği hasarı onarabilirsiniz.
7-Hergün sigara almak için harcayacağınız parayı bir kavanoza koyarak biriktirin. Belli bir süre sonra bu paranın biriktiğini ve yüksek bir meblağ olduğunu göreceksiniz. Bu parayla kendinizi ödüllendirin ya da bir borcunuzu ödeyin. Ne kadar rahatladığınızı ve mutlu olduğunuzu göreceksiniz. Böylece motivasyonunuz artacaktır.