Millet olarak eskiden suyun değerini daha fazla anlıyorduk bence. Gidelim bir yayla köyüne yada az yağış alan her hangi bir ova köyüne, hala suya çok büyük değer veriliyor. Şehirlerde hoyratça harcadığımız, tasarruf etmekten uzak davrandığımız suyun kıymetini ne zaman anlayacağız? ‘Can suyu’ tabiri bile suyun ne denli önemli olduğunu bizlere gösteriyor aslında. Sadece insanlar olarak düşünmeyelim hayvanlardan bitkilere kadar doğayı paylaşan her kesim için su olmazsa olmazlardan. Peki son yıllarda özellikle kuraklıklarla gündeme gelen suyun bir çok zaman boşa gittiğini düşündüğünüz mü?
Mevsimsel etkilere bağlı olarak azalan yağışlar ve artan nüfusa oranla artan ihtiyaç artık su konusunda ciddi adımlar atılması gerektiğini gözler önüne serdi. Doğanın uyarılarını özellikle tarım şehri Aydın’da son yıllarda ciddi olarak hissediyoruz. Elbette kurumlar önlemler alıyor, üreticiler bilgilendiriliyor ve çeşitli sulama yöntemleri üzerine kafa yoruluyor. Bunlar gayet kıymetli çalışmalar.
Ancak konunun temelinde suyun ziyan edilmemesi olmalı bence. Arazilerin sulanmasından da öncesine dikkati çekmek istiyorum. Yağmurun yağdığı ana. Geçtiğimiz günlerde uzun süre yağan yağmuru pencereden izlerken bir yandan ‘bereket yağıyor’ düşüncesi bir yandan ise bu bereketi nasıl değerlendiriyoruz? Düşüncesi aklımda dolaştı.
Derelerden, pınarlardan bir şekilde toplanan sular bizlere doğa yardımıyla ulaşıyor. Aynı şekilde oluşturulan barajlarda suyun depolanması sağlanıyor ancak bu alanlar dışında her yere yağan yağmura ne yapabiliriz? Depolama yöntemleri bu kadar gelişmişken hem de. Yağmur suyu hasadının daha önce duyduğumda ilgimi çekse de çok fazla üstünde durmamıştım açıkçası. Ama gün geçtikçe kuraklıkla ilgili yazdığımız haber ve köşe yazılarının sayısının arttığını görünce bu konu bir kez daha geliverdi aklıma.
Bu konuda elbette uzmanlar var. Konuya farklı çözümler üretenler de öyle. Ben sadece bu konuda yapılan çalışmaların yaygınlaşması gerektiğine dikkat çekmek istedim bu yazımda. Toprağa düşen her damla değerlidir ancak suyu kontrol etmek ve verimli kullanmanın da bir o kadar değerli olduğunu günümüzde anlıyoruz. Bu doğrultuda tarımsal sulamada yada bireysel evlerimizde kullandığımız sularda da bu yağmur suyu hasadını yaygınlaştırabiliriz. Konuyla ilgili şuan tek bildiğim şey sudan yana tasarruf etmek kadar. Bu nedenle teknik olarak bir bilgi yada yaklaşık maliyetin ne olacağını bilemiyorum. Ancak suyun her zamankinden daha değerli olduğu ve gelecekte daha da değerli olacağını düşünüyorum.