Her gün içinde bir şekilde yer aldığımız trafikte yaşanan sıkışıklık bir çok zaman direksiyon başında sinir ve stres yaptırıyor. Öyle ki kimi zaman kontağı kapatıp gideceğimiz yere yürümek istiyoruz. Ancak ne kadar kızsak da yine trafiğin içinde yer alıyoruz. Bu trafik sıkışmasında da önemli payın şoförlerde, daha doğrusu bilgisiz ve duyarsız şoförlerde olduğunu bilmeliyiz.
Özellikle işe gidiş ve iş çıkış saatlerinde Efeler’de de ciddi anlamda yaşanan trafik yoğunluğu her ne kadar kalabalıktan kaynaklansa da birçok zaman hatalı parklar buna sebep veriyor. Bir yol düşünün kenarlarda boylu boyunca park etmiş araçlar var. Bu bile başlı başına yolda önemli bir alanı kaplarken bazı kişiler ikinci bir sıra oluşturuyor. Bu sırayı da yakılan dörtlü sinyallerle normalleştirmeye çalışıyorlar. Ama arkada biriken araç kuyruğunda çoğu kişinin bundan haberi bile yok. Burada bir ihtimal araç içinde birisi olabiliyor ve gerektiğinde aracı hareket ettiriyor. Peki sabit parklar ne olacak?
Şehirlerde malum park etme sorunu var. Bunu aşmak da kolay değil. Çünkü bir çok kişi gideceği en yakın yere aracını koyma derdinde. Sonuç mu? Olmayacak yerlerde arabalar. Yeri geliyor trafiği kapatıyorlar. Burada genelde senaryo da şöyle oluyor. Bir araç ilk olarak park ediyor ve gören diğer şoförler ise arkasına sıralanıyor. Kapanan yolu, sıkışan trafiği düşünen var mı? Bence pek yok.
Burada çözüm araç çekilmeyle bulunuyor. Çünkü kurallar uygulanmak zorunda. Kapanan trafiği açmak adına görevliler de araçları çekiyor. Geri geldiğinizde arabanızın yerinde koca bir boşluk görüyorsunuz. Hatalı parkın elbette para cezası da var. Çünkü gerçekten bazı sürücüler trafikteki hareketleriyle bu cezaları hak ediyor.
Trafikteki bireysel araç sayısının artmasında pandeminin de etkisi olduğunu düşünüyorum. Özellikle toplu taşıma kullanmak istemeyen bir çok kişi özel aracıyla işine gidiyor. Bu sayının artması park yeri ihtiyacını da artırıyor ancak hiçbir şey hatalı park yüzünden yolun kapanmasını haklı çıkarmaz. Öyle ki yaptığınız yanlış park nedeniyle yolu kullanamayan aracın hasta taşıyan bir ambulans yada yangına yetişen bir itfaiye olduğunu düşünün. Ve bu ekiplere bir gün sizin de ihtiyaç duyabileceğinizi göz ardı etmeyin. Trafik kurallarına ne kadar uyarsak hem kazaların önüne geçeriz hem de düzenli bir trafiğin sağlanmasına katkı sunarız.