Diyabet, pankreasın yeteri miktarda insülin hormonu üretememesi veya ürettiği insülini etkin bir şekilde kullanamaması durumunda gelişen hastalık olarak tanımlanmaktadır. Fredrick Bantig 1921 yılında insülini bularak milyonlarca diyabet hastasının tedavisini mümkün kılmıştır. Onun doğum yıldönümü anısına da her yıl ‘’14 Kasım Dünya Diyabet Günü’’ olarak kutlanmaktadır.
Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) 2019 verilerine göre, her 11 yetişkinden 1'i (20-79 yaş) diyabet hastası (463 milyon kişi). Her 2 yetişkinden 1'i diyabet olduğunu bilmiyor. Diyabetli 5 kişiden 1'i 65 yaşın üzerinde (136 milyon kişi). Her 6 doğumdan 1’i, hamilelikte hiperglisemiden (kan şekerinin normal seviyeden yüksek olma durumu) etkilenmekte ve bunların % 84’ünde gebelik diyabeti var. Küresel sağlık harcamalarının % 10'u (760 milyar ABD doları) diyabete harcanıyor. 20 yaşın altındaki 1.1 milyondan fazla çocuk ve ergende tip 1 diyabet var. Türkiye’de de durum hiç iç açıcı değil! Türkiye’nin 2035 yılına kadar 20-79 yaş aralığında diyabetli birey sayısı ile Dünya’da ilk 10 ülke arasında olacağı öngörülmektedir.
Endokrin uzmanının uygulayacağı tedavi ile birlikte beslenme uzmanı tarafından hazırlanan tıbbı beslenme tedavisi diyabeti yönetmek adına oldukça önemlidir. Egzersiz yapılarak da bu tedaviler desteklenmelidir. Diyabet tedavisinde uygulanacak tıbbı beslenme tedavisinde diyabetli bireyin kan şekerinin normal düzeylerde kalması amaçlanır. Uzun saatler aç kalmamak, az az sık sık beslenmek oldukça önemlidir. Beyaz undan yapılan ürünler yerine tam tahıl ürünler tercih edilerek basit karbonhidrat içeren besinlerden uzak durulmalıdır. Meyvenin suyunu değil kendisini tercih etmek kan şekerinin dengede kalmasına yardımcı olur. Bir sonraki öğüne kadar tok tutar. Haftada en az 2 kere kurubakliyat 2 kere de balık tüketimi oldukça önemlidir. Et tüketiminde dikkat edilmesi gereken nokta ise etin görünür yağlarından uzak durmak! Gün içindeki yeterli su tüketimini sağlamak, fazla kalori alımını önleceyeceği için kilo kontolünü sağlar. Özellikle diyabetli bireylerin diyabeti yönetmek adına ideal kilosunda olması, tedaviden daha iyi sonuç almasını sağlamaktadır.