Ramazan ayı oruç tutanlar için beslenme düzeninin değiştiği bir aydır. Bu değişen beslenme düzeninde sağlıklı ve yeterli beslenmek oldukça önemlidir. Yapılan beslenme hataları ise sağlık problemlerine yol açabileceği için dikkatli olunmalıdır. En sık yapılan hatalara bakılacak olursa;
En sık yapılan hataların başında sahura kalkmamak gelir. Sahur yapmamak, açlık süresini uzatır ve bu durum da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine sebep olmaktadır. Sahurda doğru besin tercihi yapmak da en az sahura kalkmak kadar önemlidir. Sahur bir gece önceden kalan yemekler ile değil kahvaltı öğünü olarak yapılmalıdır. Yeterli proteini içeren, sizi gün boyu susatmayacak yiyecekler tercih edilmelidir. Beyaz ekmek yerine tam buğday, çavdar, tam tahıl gibi ekmekler ile protein grubu olarak süt, az tuzlu peynir, yumurta tüketilmelidir. Rutin dışına çıkmak isterseniz çorba gibi hafif bir öğün tercih edebilirsiniz. Fazla susamanıza neden olabilecek çok yağlı ve tuzlu yiyeceklerden uzak durmakta fayda var. Vücutta su kaybını daha az yaşamak adına kafein tüketimine de dikkat edilmelidir. Sahurda demli çay ve fazla kahve tüketimi önerilmemektedir.
Oruç sonrası düşmüş kan şekeri ve çokça yükselmiş açlık hormonu karşısında yemeyi uzun uzun çiğnemek ve yavaş yemek her ne kadar zor olsa da bu şekilde olası sağlık problemlerinin önüne geçilebilmektedir. İftara çorba ile başlamak önemli. Çorba sıvı olduğu için midenin kolay sindirdiği ve bağırsakları yormayan bir gıda geçişi sağlamaktadır. Çorba sonrası yemeğe kısa bir mola vermek önemli. Çünkü sindirim kanalına birden yüklenmek hazımsızlık, şişkinlik ve mide ağrısına neden olabilir. İyi bir sindirim olmaz ise kabızlık meydana gelebilir. Kabızlık zaten yaşıyorsanız kabızlığın şiddeti artabilir.
İftariyeliklere dikkat! Şarküteri ürünleri, hamur işi, pide, tatlılar yerine peynir, zeytin, hurma gibi yiyecekler öncelikli olmalıdır. İftardan 2 saat sonra meyve veya komposto tercih edilebilir Çok sık olmamak şartıyla ramazan tatlıları sofrada yerini alabilir.
İftardan sahura kadar olan zaman diliminde günlük su ihtiyacı mutlaka karşılanmalıdır. Kilo başına 30-35 ml içilmelidir. Bu da 70 kg bir birey için günde 2-2,5 litre su yapmaktadır. Yeteri kadar su tükettiğinizden emin olun.
RAMAZANDA EN SIK YAPILAN BESLENME HATALARI
Uzman Diyetisyen Ece Boztepe
Yorumlar
Trend Haberler
ATM'lerde büyük yenilik! Para çekme ve yatırma eskisi gibi olmayacak
Aydınlı öğretmen ülke gündemine oturdu: Velilere öyle bir mesaj attı ki…
5 bin TL'lik banknot hareketliliği! Birbiri ardına açıklamalar yapıldı
Aydın-Denizli Otoyolu işletmecisi uyardı! Sürücüler buna dikkat etsin
Sürücüler dikkat! Aydın’da sıkı yönetim ilan edildi
Aydın'da o iki ürün uçuşa geçti! Üreticiler bayram ediyor
Reklam