Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilmesine neden olan ve Türkiye’de de yayılmaya başlayan coronavirüse karşı kendinizi ve sevdiklerinizi korumak için yapabileceğimiz en önemli şeylerden biri de, Sağlık Bakanlığı’nın belirttiği gibi bağışıklık sisteminizi güçlü tutmaktır. Sağlıklı yaşamaya her zamankinden daha fazla özen gösterilmesi gereken bu dönemde dengeli beslenmek ve bağışıklık sistemini güçlendirici besinleri tüketmek de önem taşır. Öncelikle bağışıklık sisteminin ne olduğu ile başlayalım konuya. Bağışıklık sistemi organlardan, hücrelerden, dokulardan ve proteinlerden oluşur. Tüm bu bileşenler, enfeksiyon veya hastalığa neden olan virüsler, bakteriler ve yabancı cisimler olan patojenlerle savaşan bedensel süreçleri gerçekleştirir. Bağışıklık sistemi bir patojenle temas ettiğinde, bağışıklık tepkisini tetikler. Bağışıklık sistemi, patojenler üzerindeki antijenlere yapışan ve onları öldüren antikorları serbest bırakır. Belirli yiyecekleri diyete dahil etmek, bir kişinin bağışıklık tepkisini güçlendirebilir. Mutlu ve pozitif olmanın hasta olan bireyleri daha çabuk iyileştirdiğine ve ruh halinin kişinin genel sağlığına olumlu etkileri olduğunu duymuştuk. Fakat bunun bilimsel tanımlamasını tam olarak bilmiyorduk. Gelişen teknoloji ve tıp teknikleri sayesinde artık akıl ağlığı ve bağışıklık sistemi arasındaki olumlu orantıyı görebilmek mümkün.

AYNI MEKANİZMAYA SAHİP KARDEŞLER
Bağışıklık sistemindeki hücreler sitokin adı verilen moleküller sayesinde birbirleriyle iletişim kurup işlevlerini yerine getirirler. Sinir sisteminin de benzeri bir mekanizması vardır. Sinir sistemindeki hücreler de aynı sitokinler gibi nörotransmitter adı verilen moleküller sayesinde iletişimde kalırlar. Bu iki molekül yani sitokinlerin ve nörotranmitterlerin aynı mekanizma ile hareket ettikleri ve aynı yapısal özelliklere sahip olduğu tespit edilmiş. Özetle; bağışıklık sistemi ve akıl sağlığımızı kontrol eden sinir sistemi iki ayrı yapı olmaktan ziyade, benzer işlevleri olan, aynı mekanizmaya sahip kardeş sistemlerdir. Bunun en güzel kanıtı olarak psikolojik problemleri olan insanların bünyelerinin sağlıklı bireylere oranla çok daha zayıf olduğu ve hastalıklara yakalanma risklerinin çok daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
SONUÇ
Tabi ki sadece pozitif düşünerek kanserden ya da virüslerden kurtulabileceğimizi düşünmek mantıksız olur. Fakat fiziksel sağlığımıza dikkat eder ve ruh sağlığımızı da korursak hastalıklara yakalanma riskimizi düşürür ve iyileşme hızımızı arttırırız. Bağışıklık sistemi bütün diğer vücut sistemleri ile koordineli çalıştığından sadece beslenmeye değil, bütün sağlık önerilerine ve hijyene dikkat edilmesi önemlidir. Aşağıdaki yaşam tarzı stratejileri bir kişinin bağışıklık sistemini daha güçlü hale getirebilir:
Sigara içmemek,
Düzenli egzersiz yapmak,
Sağlıklı kiloyu korumak,
Alkolden kaçınmak veya aşırıya kaçmamak,
Yeterince uyumak,
Stresi en aza indirmek,
Doğru el yıkama ve ağız hijyeni uygulamak.

Zor zamanlar atlatıyoruz ve mevcut koşullarda pozitif düşünmek ve mutlu olmak oldukça zor. Fakat insanoğlu şimdiye kadar birçok zorluğu pozitif düşünce ve geleceğe umutlu bir bakış açısı geliştirerek atlattı. Şimdi sıra bizde; umutlu ve pozitif olarak bu salgını yenecek, ışık dolu daha güzel bir dünyada sağlıklı yaşamlarımıza devam edeceğiz.