Eğitim dönemlerinin sona erdiği bugünlerde üniversitelerde mezuniyet törenleri düzenlenmeye devam ediyor. Kepler atılıyor, tebrikler alınıyor, sosyal medyaya fotoğraflar atılıyor. En güzeli de aileler çocuklarıyla gurur duyuyor. Üniversite mezunu evlatlar artık okuldan çıkıyor.
***
Bu kısım bugünlerde yaşanan durumlar. Ancak konuya en başından baktığımızda üniversite okumayı sadece amaç olarak gören birçok gencimiz var. Hatta ailelerin üniversite oku baskısı yaşayan kişiler de var. Elbette eğitim almak güzel.
***
Birçoğumuz bu yollardan geçtik. Ama hedef nedir? Bu hedefe ulaşmak için üniversite okumak gerekli midir? Bunu bazen düşünmüyoruz.
***
Sonra ne mi oluyor? Üniversitede 4 sene geçirmiş. Derslerden geçebilmek adına ezberlemeler yapmış. Arkadaş çevresinde hoş vakit geçirmiş. Ve sonunda kepini atmış. Eline diplomasını almış. Ama en önemli konuyu es geçmiş. Alanıyla ilgili sektöre dair hiçbir şeyi öğrenmemiş.
***
Şimdi başlığa geri dönelim. Diploma tek başına yeterli mi? Her yıl üniversitelerin türlü bölümlerinden binlerce öğrenci mezun oluyor. İş hayatına atılmak için her şey hazır diye düşünüyor. Ama o işler öyle olmuyor maalesef.
***
Artık birçok sektöre gidin vasıflı çalışanların bir adım öne çıkabildiğini görürsünüz. Eğer 10 kişi arasından bir tercih yapılacaksa. Elbette ayırt edici özellik bu oluyor.
***
Genç kardeşlerime tavsiyem, üniversite hayatını sadece derslere girmek ve bu dersleri geçmek olarak algılamamaları.
***
Elbette üniversite eğitimi çok değerli. Ben de bu eğitimi alan birisi olarak bunu söyleyebilirim. Ancak bu eğitimi iş hayatında kullanmak için sektörlere dair kendimizi geliştirmemiz şart.
***
Örneğin bir iş görüşmesinde CV’nizi daha önceden vermediğinizi varsaysak. Belki bir kere hangi okulun hangi bölümünden mezun olduğunuz sorulabilir. Sonrasında gelebilecek sorular muhtemelen, hangi yabancı dilleri ne kadar biliyorsunuz? İşle ilgili hangi programları kullanabiliyorsunuz? Tarzında yani işletmeye fayda sağlama noktasındaki sorular olacaktır muhtemelen.
***
Burada kesinlikle mezun olan arkadaşların moralini bozmak değil derdim. Aksine, emek vererek 4 yılda (bazı bölümlerde daha fazla) başarıyla bitirilen üniversite sürecinin hayal ettiğiniz bir iş hayatıyla devam etmesi için nelerin gerekli olduğuna değiniyorum.
***
Özetle, üniversite okumak ilk hedeflerden birisi olabilir ama sonrası için koyulacak hedeflere ulaşmada kendinizi mutlaka geliştirmelisiniz. Unutmayın, siz kendinizden sorumlusunuz ama sizin gibi binlerce kişi de kendisinden sorumlu ve iş hayatına girmek için çabalıyor.
***
Kısacası ön plana çıkmak da elinizde, sadece iyi notlar alarak mezun olan bir öğrenci olmak da. Mezun olan arkadaşları tebrik ederken iş hayatlarına başarılar diliyorum.
***