Güneşin zararlı ışınları; deri elastikiyetini azaltıyor. Bu azalma dolayısıyla kolajenin azalmasına, ciltte lekelenmelere ve cildimizin erken yaşlanmasına sebep oluyor. Özellikle sıcaklığın arttığı şu günlerde korumasız olarak dışarı çıkılmaması gerekir.
***
Güneş, dünyadaki yaşamın temel kaynağı olduğu yadsınamaz. Ancak zararlı ışınlarının derimizde yarattığı etkiler göz önünde bulundurulduğunda korunmasız güneş ışınlarından cildimizi korumamamız gerekiyor. Peki güneş derimize nasıl zarar veriyor? Güneş ışınlarının zararlı etkilerini şu şekilde sıralayabiliriz. Erken yaşlanmadan leke oluşumuna, alerjik hastalıklardan deri kanserlerine gibi birçok deri hastalığının oluşumuna zemin hazırlar. Erken yaşlanmayı önlemenin temel basamağı ise cildimizi güneşten korumaktan geçiyor. Güneşin zararlı ışınları derimizin elastikiyetini, direncini sağlayan kolajen ve elastin proteinlerinin yıkımını artırarak hacim ve elastikiyet kaybına, erken dönemde kırışıklık oluşumuna, daha mat ve cansız bir cilt görünümüne neden olur. Güneşten korunarak erken yaşlanma ve lekelenmenin önüne geçebiliriz. Tabii ki de tek başına güneş koruyucu kremleri kullanmak yeterli olmayacaktır. Güneşten korunma öncelikle fiziksel korunma ile başlar. Güneş ışınlarının dik geldiği zaman aralığında, özellikle 11.00-15.00 saatleri arasında direkt güneş ışınlarından kaçınmak gerekir.
***
Dışarı çıkarken geniş kenarlı siperlikli şapkalar, geniş çerçeveli güneş gözlükleri kullanılmalı, açıkta kalan alanlar da mutlaka güneş koruyucu kremlerle korunmalıdır. Güneş koruyucu seçerken Üzerinde ‘geniş sprektrumlu’ ya da ‘broad spektrum’ ya da ‘UVB +UVA koruma’ yazan ürünler, suya dayanıklı ürünler ve en önemlisi az 30 güneş koruma faktörlü (30 SPF) ürünler tercih edilmelidir.
***
Son olarak; Güneş koruyucu kremler nasıl kullanılmalı? Dışarı çıkmadan 30 dakika önce açıkta kalan tüm bölgelere sürülmeli; deniz/havuza girdikten sonra, yıkama, terleme sonrası ve en az 2-3 saatte bir tekrarlanmalıdır. Kulak kepçeleri, dudaklar, el sırtları, dizler, ayak üzerleri gibi bölgeler sık atlanabildiğinden bu bölgelerin de güneşten korunması unutulmaması gerekir.
***