Bu Ramazan Bayramı diğer ramazan bayramları gibi olmayacak. Akraba, aile, eş, dost buluşmalarından, sohbetlerinden ve sofralarından uzak kalacağız. En kısa zamanda önceki bayram düzenimize kavuşmayı diliyorum.
Ramazan ayında değişen beslenme düzeni, uzun süre yaşanan açlık, evde kalınan bu uzun süre zarfında fazla hareket imkanının olmaması kilo artışına neden olmuş olabilir. Ramazan sonrasında birden yemeğe yüklenmek ise sadece kilo problemlerine yol açmayabilir. Küçülen öğün porsiyonlarını aniden artırmak mide ve bağırsak problemlerine neden olabilir. Normal beslenme düzenine ramazandan sonra daha yumuşak bir geçiş yapmanız oldukça önemli olacaktır.
Ramazan Bayramı'nda en dikkat edilecek şey ise; öğün düzenidir. Düzenli yapılmayan her öğün daha fazla tatlı tüketilmesine neden olacaktır. Porsiyonları aşmamaya, hafif yemekler tercih etmeye özen gösterilmeli. Sağlıklı pişirme teknikleriyle yapılan yemekler sofralarda yerini almalı. Buğulama, fırınlama, haşlama gibi. Yemeklere eklenen yağ ve tuz miktarına da dikkat! Her gün 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin.
Ramazan Bayramı denilince çoğumuzun aklına gelen ilk şey tatlı oluyor. Yüksek kalori içeriği, besin değerinin düşük olması ve vücuda verdiği fazla enerji nedeniyle porsiyon kontrolünün mutlaka yapılması gerekmektedir. Şerbetli hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar daha sağlıklı ve düşük kalorili alternatifler olacaktır. Şerbetli tatlılar vazgeçilmeziniz ve bayram baklavasız olmaz diyorsanız bayram sonrası tartıda sürprizlerle karşılaşmamak için evde egzersiz yapmayı unutmayın.
Yeterli su tüketimi olmaz ise acıktığınızı düşünebilirsiniz. Çoğu zaman açlık hissi ile susuzluk hissi karıştırılmaktadır. Bu durum da daha fazla tatlı ve yemek yemenize neden olur. Gereksiz kalori alımına karşı bayramda da su içmeyi ihmal etmeyin.
Sevgiyle kalın, İyi bayramlar..