Hindistan cevizi yağı, vücutta yağ kaybından kalp hastalıklarının önlenmesine kadar çeşitli faydalar sağladığı iddialarıyla özellikle son yıllarda popüler bir besin haline geldi. Ne yazık ki bu iddiaları destekleyen kanıtlar oldukça zayıf. Ancak, diğer bitkisel yağların, özellikle kalp sağlığı söz konusu olduğunda, hayvan kaynaklı muadillerine göre avantajları olduğunu gösteren çok sayıda araştırma vardır. Peki hangi yağ daha iyi ? Öncelikle tek bir besinin her derde deva olamayacağını hatırlamakta fayda var.
Zeytinyağı, Akdeniz diyetinde temel bir yağdır ve faydaları çok öncelerden beri bilinmektedir. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yetişkinlerin incelendiği, Amerikan Kardiyoloji Koleji Dergisi'nde yayınlanan yeni bir çalışmada, margarin, tereyağı veya mayonezin zeytinyağı ile değiştirilmesinin azalmış kalp ve damar hastalık riski ile ilişkili olduğunu bulundu. Bu özellikle dikkat çekicidir, çünkü Amerikalılar Avrupalılardan daha az zeytinyağı tüketme eğilimindedir. ABD'de zeytinyağı tüketim ortalaması günde bir çorba kaşığından biraz daha az iken, Akdeniz popülasyonlarında bu miktar günlük üç çorba kaşığı zeytinyağı kadardır.
Demografik ve yaşam tarzı faktörleri dikkate alındıktan sonra, günde yarım çorba kaşığı tüketenlerin, nadiren zeytinyağı kullananlara (ayda 1 kereden az) kıyasla daha az kalp ve damar hastalıkları geliştirme riskinin olduğu bildirilmiştir. Daha fazla zeytinyağı tüketmek, kalp ve damar hastalıklarından ölme olasılığının azalmasıyla da ilişkili olduğu vurgulanmaktadır. Her gün kabaca bir çay kaşığı margarin veya tereyağını benzer miktarda zeytinyağı ile değiştirmenin bile avantajları oldukça fazladır.
Zeytinyağı, aynı zamanda kalp ve damar hastalıklarının ilerlemesine katkıda bulunabilecek enflamatuar öğelerin azalmasını sağlamaktadır. Zeytinyağı, iltihabı azaltmaya yardımcı olabilecek polifenol adı verilen bitki kimyasalları içerir. Kimyasal yollardan ziyade mekanik yöntemlerle elde edilen sızma zeytinyağı kullanmanın rafine zeytinyağlarından daha yüksek seviyede koruyucu bitki bileşiği sunduğu da düşünülmektedir. Daha fazla araştırmaya ihtiyaç olsa da, bu polifenoller adı verilen bitki kimyasalları, beyin gibi vücudun diğer bölgelerine de fayda sağlayabilir. Örneğin, yeşil yapraklı sebze tüketmek gibi sağlıklı beslenme alışkanlıkları ile birlikte, öncelikle yemek yaparken zeytinyağı kullanmak, yaşlandıkça ortaya çıkan beyin fonksiyonundaki azalma ile mücadele etmektedir.
Hindistan cevizi yağına gelecek olursak, bu yağı bu kadar ön plana çıkaran ise; içeriğinde bulunan orta zincirli yağ asitleridir. Bu yağ asitleri diğer yağlarla kıyaslandığında daha hızlı sindirilir, daha hızlı enerji sağlar. Bu orta zincirli yağ asitlerinin, kilo kaybı ve kolesterol ile ilgili avantajlar sunduğu iddia edilmektedir, ancak bu iddialar tartışmalıdır. Circulation dergisinde yeni yayınlanan bir çalışmada, hindistan cevizi yağı, diğer bitki kaynaklı yağlara kıyasla bel çevresi veya vücut yağı ile ilgili faydalar göstermediği bildirilmiştir. Tropikal bir bitki yağı olan hindistan cevizi yağı, zeytinyağı gibi tropik olmayan bitki yağlarının yanı sıra diğer kalp ve damar hastalıkları risk faktörlerini azaltma konusunda da işe yaramadığı vurgulanmaktadır. Hatta, hindistan cevizi yağı kötü kolesterol olan LDL’yi arttırdığı ve beraberinde kalp damar hastalık riskini artırdığı gösterilmiştir.
Hindistan cevizi, Asya'daki çeşitli geleneksel diyetlerde önemli bir yağdır. Bu topluluklar içinde sağlık yararları oldukça fazladır. Bununla birlikte, bu diyetler genellikle hindistan cevizi eti gibi minimal işlenmiş hindistan cevizi ürünlerine sahiptir ve bunlar liften oldukça zengindir. Asya topluluklarındaki yaşam tarzı alışkanlıkları tipik olarak birçok Amerikan diyetinden daha fazla meyve, sebze ve balık yemeyi içerir.
Tropikal olmayan bitkisel kaynaklı yağlar kullanmanın faydaları çok umut verici olmaya devam ederek, zeytinyağını mutfakta doğal bir seçim haline getiriyor. Taze yaz salatasının içine zeytinyağı ve sirke mutlaka koyun. Sebze veya et yemeklerinde bir parça tereyağı veya margarin yerine aynı ölçüde zeytinyağı koymayı deneyin. Hindistan cevizi yağını da çok sık olmamak şartıyla yiyeceklerinize ilave edebilirsiniz.
Hindistan Cevizi Yağı mı? Zeytinyağı mı?
Uzman Diyetisyen Ece Boztepe
Yorumlar
Trend Haberler
ATM'lerde büyük yenilik! Para çekme ve yatırma eskisi gibi olmayacak
Aydınlı öğretmen ülke gündemine oturdu: Velilere öyle bir mesaj attı ki…
Aydın-Denizli Otoyolu işletmecisi uyardı! Sürücüler buna dikkat etsin
Sürücüler dikkat! Aydın’da sıkı yönetim ilan edildi
5 bin TL'lik banknot hareketliliği! Birbiri ardına açıklamalar yapıldı
Aydın'da o iki ürün uçuşa geçti! Üreticiler bayram ediyor
Reklam