Haksız ve geçerli bir sebep olmadan iş akdinin feshedilmesi durumunda işçi, işverene yönelik işe iade davası açma hakkı mevcuttur. Fakat bu hakkın kullanılması için İş Kanunu’nun 18. maddesinin birinci fıkrasına göre;
1-İş Kanunu’na veya Basın İş Kanunu’na tabi olmak,
2-İşyerinde otuz ya da daha fazla işçi çalıştırılması,
3-İşcinin en az altı aylık kıdeminin bulunması (Yer altı işlerinde çalışan işçilerde kıdem şartı aranmaz.)
4-İş sözleşmesinin belirsiz süreli olması,
5-İş akdinin işveren tarafından geçerli bir neden olmaksızın feshedilmesi,
6-İşveren vekili ya da yardımcısı olmamak gibi koşulların mevcut olması gerekmektedir.

Yukarıda yer alan koşullara sahip olan işçi, işverene yönelteceği işe iade davasında iş sözleşmesinin geçersiz bir sebeple feshedildiğine ve işe iadesine ilişkin karar verildiğinde ise bu kararın kesinleşmesi gerekmektedir. Kesinleşmesine müteakip işçi, 10 gün içerisinde işçinin işverene başvurması gerekmektedir. İşveren ise başvurudan itibaren işçiyi bir ay içinde işe başlatması gerekir.
Eğer işveren tarafından işçinin bir ay içerisinde işe başlatılması halinde işçi “boşta geçen süre (4 aylık ücret )” tazminatı almaya hak kazanır.
İşe iadesine karar verilmesi halinde işverenin işçiyi işe almadığı takdirde; işe başlatmama tazminatı adı altında en az 4 en çok 8 aylık ücreti tutarında ödeme yapmakla yükümlü olur.
İş sözleşmesi haksız nedenle feshedilen işçiye kıdem tazminatı ödenmiş ise işe iadesine karar verilmiş ve tekrar işe alınması durumunda işçi almış olduğu kıdem tazminatını geri ödeme yapması gerekmektedir.
Ayrıca işçi, işe iade dava sürecini başlatmadan önce iş sözleşmesinin fesih bildiriminin tebliğinden itibaren bir ay içerisinde arabuluculuğa başvurması gerekmektedir.

DİĞER YAZILARI