“Zaman; bekleyenler için çok yavaştır, korkanlar için çok hızlı, yas tutanlar için çok uzun, neşelenenler için çok kısa. Zaman; ancak sevenler için sonsuzluktur.” -Henry Van Dyke
Yeni bir haftaya başlarken ve bir ayı daha zaman tüneli arşivine uğurlarken eminim ki hiçbirimizin unutamayacağı günlerden geçiyoruz. Zaman, yukarıda yer verdiğim özdeyiş gibi tanımlı şu sıralar. Çok yavaş, çok uzun… Belki de bir çoğumuzun hayat yolunda karşılaşmadığı türden bir durum ile karşı karşıyayız. Küresel salgın krizi.
Her geçen gün yeni gelişmeler ile birlikte covid-19 ile ilgili olarak ulusal tedbir ve önlemlere yenileri ekleniyor, kademeli olarak tedbirlerin derecesi artırılıyor. Kısmi olarak karantina ve kısıtlama uygulamaları yapılmakta ancak hala ciddi bir kesim çalışmaya devam etmektedir.
İşyerlerinde yapılan risk değerlendirme, acil durum eylem planı, sağlık gözetimi ve çalışanların bilgilendirilmesi çalışmalarında biyolojik risk faktörlerine yer verilmektedir. Ancak böylesi alışık olmadığımız bir duruma karşı kaldığımız şu günlerde mevcut çalışmalar gözden geçirilerek revize edilmelidir. Belirlenecek yeni prosedür ve talimatlar ile kriz yönetim süreci etkin olarak yapılmalıdır.
Risk değerlendirme çalışmalarında; yapılan işin tanımı, çalışanların seyahat durumları (yut içi/dışı), temas ve bağlantıları, vardiya ve çalışma düzenleri, işe gidiş gelişler, konaklama ihtiyacı, kişisel hijyen, işyeri refah koşulları (dinlenme, yemek, mola, soyunma alanları ve eşyaları vb.), kişisel koruyucu donanım ihtiyacı, çalışanların yaş ve hastalık öyküsü kayıtları, işyeri temizliği vb. kriterlerin yeniden gözden geçirilerek ve tespit edilen risk derecesine göre önlemlerin tanımlanması, planlanması ve aksiyonların alınması gereklidir.
Acil durum eylem planlarında; olası hastalık senaryoları hazırlanmalı, işyerinde vaka tanısı ile karşı karşıya kalındığı zaman neler yapılacağı ve hangi yolların izleneceği, kimlerle ne şekilde iletişim kurulacağı, karantina ve nakil koşulları tanımlanmalı, gerekli olması halinde izolasyon ekipmanları hazır tutulmalıdır.
Sağlık gözetimi; hastalık tanısı için belirlenen periyotlarda yetkili personel tarafından yapılmalı, hastalık belirtileri takip edilmelidir. Çalışanlar belirtiler konusunda bilgilendirilmeli, vücut ateş ölçümü yapılmalıdır.
Çalışanların bilgilendirilmesi; sade ve herkesin anlayabileceği bir şekilde net, doğru bilgiler ile yapılmalıdır. Bilgilendirme yapılırken online eğitimler, videolar, afiş ve broşürler kullanılabilmektedir. Hastalık belirtileri, kişisel hijyen, sosyal izolasyon, hastalığı önlemek için alınacak tedbirler ve diğer yönetim karaları ve talimatları konusunda çalışanların bilgilendirilmesi sağlanmalıdır.
Tüm bu çalışmaları yaparken doğru bilgi kaynağı ile yol almak önemlidir. Bu konuda ulusal ve uluslararası yayınlardan faydalanarak işyerine uyumlanmalıdır.
Bu zorlu süreçte her birimiz üzerimize düşeni yaparak destek olmalıyız. Zorunlu olmadıkça evde kalarak ve sosyal izolasyon sağlayarak salgın yayılma hızını düşürebilir, bulaşıcılık etkisini azaltabiliriz. Tam karantina şartı koyulmadığı sürece çalışmak zorunda olanlar için belirtmiş olduğum tedbirler işyerlerinde uygulanmalıdır.
Yeniden bahar gelecek, hayat mücadelenizde sağlık, mutluluk, başarı sizinle olsun.
Bilgi hayat kurtarır, paylaştıkça çoğalır.
Daha fazlası için sosyal medya platformu instagram @baoffice hesabını takip ediniz.
İŞYERİNDE COVID-19 REVİZYONU
Burcu Altın
Yorumlar
Trend Haberler
ATM'lerde büyük yenilik! Para çekme ve yatırma eskisi gibi olmayacak
Aydınlı öğretmen ülke gündemine oturdu: Velilere öyle bir mesaj attı ki…
Aydın-Denizli Otoyolu işletmecisi uyardı! Sürücüler buna dikkat etsin
5 bin TL'lik banknot hareketliliği! Birbiri ardına açıklamalar yapıldı
Sürücüler dikkat! Aydın’da sıkı yönetim ilan edildi
Aydın'da o iki ürün uçuşa geçti! Üreticiler bayram ediyor
Reklam