Kurban bayramında yanlış beslenmeden kaynaklı sağlık problemleri yaşamamak adına yiyeceklerde aşırıya kaçmamak oldukça önemli. Et ve tatlı tüketiminin çok fazla arttığı bu bayram, size kilo ve sağlık problemi olarak dönmesini istemiyorsanız dikkat etmeniz gereken bir kaç püf noktayı paylaşacağım.
- Bayramda kahvaltıyı atlamayın! Öğün atlamak bir sonraki öğünde kontrolsüz yemeye neden olacağı için mutlaka güne kahvaltı yaparak başlanmalıdır.
- Kurban etinin, kesimden sonra en az 12-24 saat bekletilerek tüketilmesi gerekmektedir. Taze etin daha sert olması nedeniyle hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık veya ishal gibi sindirim sorunlarına neden olabilmektedir. Bu rahatsızlıklar, uyku problemlerine de yol açabileceği için taze etten vazgeçemeyenlerin, eti iyi pişirerek ve mümkünse az miktarda tüketilmeli.
- Aşırı et tüketimi sebebiyle doymuş yağ ve protein alımında artış gerçekleşir. Buna ek olarak et pişirilirken eklenen yağ ileri dönemde karşılaşılabilecek birçok hastalığa zemin hazırlamaktadır. Et ile yapılacak yemeklere ilave yağ koyulmamalıdır.
- Etin kısık ateşte, ekstra yağ kullanılmadan uzun süre pişirilmesi en sağlıklı pişirme yöntemidir. Basınçlı tencereler kullanılabilir.
- Kızartma, mangal gibi pişirme yöntemleri önerilmemektedir. Eti pişirirken yağsız tava, fırın ya da sulu pişirme teknikleri kullanılması, sağlık için en çok tercih edilmesi gereken yöntemlerdir. Mangal yapılacaksa pişirilen et ve diğer besinlerle ateş arasında en az 15-20 cm olması gerekiyor. Etler hızlı pişirildiğinde etin dış yüzeyi sertleşeceğinden, iç taraf pişmeyebilir.
- İyi ve doğru yöntemlerle pişirilmiş kurban etlerinin yanında yeşil salata, yoğurt, ayran tüketilebilir. Kansızlık problemi yaşıyorsanız etin yanında yoğurt, ayran, kefir gibi süt ürünleri tüketmeyin.
- Diyabet hastaları, kolesterol ve tansiyon problemi olanların çikolata ve şeker tüketimlerine dikkat etmesi gerekiyor. Şerbetli hamur tatlıları yerine taze meyve, meyveli ve sütlü tatlılar tercih edilebilir. Herhangi sağlık problemi olmayan kişiler de şekerli hamur tatlı tüketimlerinde aşırıya kaçmamalıdır. Tatlı ihtiyacınızı karşılamak için yaz meyvelerine şans verin. Yaz meyvelerinin tadını çıkarmanın tam zamanı!
- Sıvı kalori alımınızı sınırlandırın. Artan et ve tatlı tüketimiyle, kola, fanta gibi asitli içecek, meyve suyu gibi şekerli içecek ve alkollü içecek tüketimlerine dikkat! Farkında olmadan çok fazla kalori alabilirsiniz.
İyi Bayramlar..