Meyveler, vitamin ve mineral kaynağı olarak günlük beslenmemizde olması gereken besin grubudur. Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi’ne göre günde en az 5 porsiyon (yaklaşık 400 gr) sebze (2 porsiyon) ve meyve (3 porsiyon) tüketilmelidir. Tüketilecek meyvelerde çeşitlilik sağlamak oldukça önemlidir. Meyveyi kuru veya taze olarak tüketmek ise besin değeri açısından farklılık yaratır. Örneğin;
Bir kase taze kayısı: %86 su, 74 kalori, 3.1 gram lif, 0.6 mg demir, 15.5 mg C vitamini, 149 retinol aktivite dengi A vitamini içerirken, bir kase kuru kayısı: %76 su, 212 kalori, 6.5 gram lif, 2.35 mg demir, 0.8 mg C vitamini, 160 retinol aktivite dengi A vitamini içerir.
Taze meyvelerden daha az su içeren fakat karbonhidrat, lif, mineral, antioksidan ve karotenoid bakımından zengin olan kuru meyveler, tam bir enerji deposudur. Bireysel farklılıklara bağlı olarak belirli ölçülerde tüketilmesi, insan sağlığına olumlu etki yapar. Bireylerin tatlı isteğini karşıladıkları için özellikle kilo verme programlarında çok sık tercih edilir. Taşınması, saklanması ve raf ömrü uzunluğu gibi avantajları sayesinde de kuru meyveler taze meyvelere göre üstünlük sağlasa da yoğun şeker ve kalori içerikleri göz ardı edilmemelidir.
Kuru meyveleri satın alırken dikkat! Piyasa da kuru meyveleri, ekstra şeker veya şurup ile kaplanmış olarak görebiliyoruz. Daha tatlı ve çekici hale getirmek için yapılan şekerleme işlemi, meyve kurutulma aşamasına geçmeden önce yapılmaktadır. Bu eklenti şekerin obezite, kanser ve kalp hastalığı riskini artırdığı gösterilmiştir. Kurutulmuş meyvelerdeki bir diğer risk ise aflatoksindir. İnsan sağlığını tehdit eden bir küf çeşidi olan aflatoksin, hasat öncesi-sırasında, kurutma, paketleme ve depolama aşamalarının herhangi birinde meydana gelebilmektedir. Bu sebepten ötürü uygun şartlarda kurutulan, paketlenen ve depolanan ürünleri satın almak önemlidir. Ürünün etiket bilgisini okumak, güvenilir yerden alışveriş yapmak gerekmektedir.
Beslenmede çeşitliliği sağlamak demek; farklı besin gruplarına yer vermek kadar, aynı besin grubu içinde de bu çeşitliliği sağlamak demektir. Ara öğünlerde farklı renkte kuru ve taze meyvelere yer vermek, sağlığı olumlu olarak etkileyecektir.