Ben 90’lara kadar anımsıyorum ama okuyucular içinde çok daha eski tarihleri hatırlayacak olanlar vardır. Televizyonlarda veya farklı mecralarda yaş itibariyle küçüklere uygun olmayan içerik olduğunda kontrolü biraz daha kolaydı. En azından çocukluğumuzda neyin yanlış neyin doğru olduğunu ayırt etmemiz daha kolaydı.
Hatta mahallelerimizi düşünün. Öyle komşularımız vardı ki anne babamız gibi bizleri koruyan, tanımasa bile iyiliğimiz için bizleri uyaran. Yani yanlış bir yere gitmemize, yanlış insanlarla görüşmemize bir şekilde mani olunuyordu.

***
Ancak günümüzde mahalle kavramı da baya bir değişti benim gözlemlediğim. Eskiden biz sokaktan eve gelmek istemezdik, şimdi ise çocukları sokağa göndermeye korkar olduk. Bu apayrı bir konu ama bağlamak istediğim yer şu. Sokaktan korkarken çocuklarımızın evlerindeki bilgisayarlarında hatta ellerindeki cep telefonlarında maruz kalabildikleri öyle kötü durumlar var ki.

***
Elbette belli bir kontrol oluyor. Bazı sosyal medya mecraları özellikle yaşa uygun olmayan içeriklerin görülmesini engelliyor. Bu önemli bir durum ancak genel itibariyle çocukların dahi ulaşabildiği internet siteleri ya da takip ettikleri sosyal medya hesapları ciddi zararlar verebilecek paylaşımlarla dolu.

***
Yıllardır farklı sebeplerle gündeme gelen sosyal medya paylaşımları, videolar ve içerikler son dönemde de tartışılmaya devam ediyor. Öyle paylaşımlarla karşılaşıyoruz ki bazen gerçekten yetişkinler için bile uygun olmayacak içerikler ortaya çıkıyor. Bu konuda belli bir yaşa gelmiş olmak da pek fayda etmiyor. Her an önünüze gelebilecek bir içeriğe maruz kalabilirsiniz.

***
Peki ya neler yapabiliriz?
Bu konuda mutlaka alınacak önlemler var. Özellikle bu paylaşımlar konusunda mutlaka çocukları uyarmalıyız. Zararlarını anlatmalıyız. Neden yanlış olduğunu anlayabilecekleri şekilde dile getirmeliyiz. Büyükler olarak önlem olabilecek programları araştırabiliriz mesela.

***
Kısacası gözümüzden sakındığımız evlatlarımızı bu tür kötü içeriklerden korumak için elimizden geleni yapalım.

***

DİĞER YAZILARI