Zamanında bankalardaki toplam mevduat açısından Türkiye’de bir çok ili sollayan Çine’nin makus kaderi ne zaman değişir?
***
-Eğer bir gün kendi özünde iç dinamikleriyle birlikte bir zihniyet devrimi yaşayabilirse belki o zaman…
***
Türk Milis güçlerince Büyük Menderes Nehri üzerindeki köprüleri yıktığı için Yunan güçleri tarafından Kurtuluş Savaşı sırasında işgal edilmemiş nadir Ege ilçelerinden olan Çine, aynı zamanda Kuvayi Milliye direnişinin Aydın özelinde ilk kıvılcımının atıldığı noktadır.
***
İşgal görmeyen dolayısıyla Aydın merkez ve diğer bir çok ilçe gibi tarumar edilemeyen Çine’nin aslında özellikle 21. Yüzyıl özelinde ne denli bu kadar geri kaldığı ciddi araştırma konusu da olmalıdır ancak konumuz şimdilik bu değil!
***
Zira, Türkiye’deki ilk Kuvayi Milliye Müzesi’ne ev sahipliği yapan Çine’nin iç Karia bölgesinde Alabanda Antik Kenti’ne ev sahipliği yapmasının yanı sıra Tepecek Höyüğü’nde kazılar marifetiyle de esasında bu kazılardan çıkanlar orada ileride müzeye dönüştürülebilse turizm açısından da önü kısmen açık. Fakat bu ne zaman hayata geçer orası muamma.
***
Tabi turizm denilince ilçede akla halen köfteciler geldiği için bu vizyonun geliştirilmesi noktasında, ufku açık yöneticilere de ihtiyaç var!
***
Kaldı ki Türkiye’nin ilk ‘Arıcılık Müzesi’nin de kurulduğu Çine’de bu tarımsal amaçlı kurulan müze, dünden bu güne arıcılar özelinde ne kadar etkin bir rol üstlenebilmiştir burası da tartışmalı.
***
Tabi bunları geçelim Dünya’da esasında ‘feldpsat’ denilince ilk akla gelen nadir bir özelliğe sahip olan Çine’nin Aydın’a döviz girdisi anlamındaki katkısını da yadsıyamayız.
***
Her ne kadar zaman zaman çevreci eleştiri oklarını üzerine çekse de esasında madenler Çine için olmazsa olmazdır ancak mevcut tesisler de bulundukları konum itibariyle artık iyiden iyiye sırıtmaktadır.
***
Geçtiğimiz süreçte bu konuyu gündeme taşımış, ilçe giriş ve çıkışında bulunan maden tesislerinin tamamının kurulacak yeni bir ‘İhtisas OSB’ye taşınması lüzumuna dikkat çekmiştik.
***
Geçmişte AYSO’nun da kısmen ortaya attığı ancak özellikle bir süredir Cumhur İttifakı Çine Belediye Meclisi Üyesi Muhammet Demir’in ısrarla üzerinde durduğu bu konu esasında geçiştirilecek bir konu değildir.
***
Çine’de yerel yönetimle birlikte mülki idari amir öncülüğünde AYSO’yu da işin içine katarak ilçede maden tesisleri için bir an önce uygun arazi bulunması adına harekete geçmek gerekmektedir.
***
Uygun hazine arazisinin bulunması noktasında Çine OSB ile de paydaş bir yaklaşım geliştirilerek en son genişleme alanı onaylanan bölgeye ilave yeni alana dönük çalışmalar için de düğmeye basılmalıdır.
***
Umarım bu konuda da Çine için birgün çok geç olmaz!
***