Günümüzde spor, geçmişe oranla daha çok popülerleşen, içinde kendi yıldızlarını çıkaran bir alana dönüştü. Tabi ki temelde sporun içinde barındırdığı taraftarlık, aidiyet, gençlere olan faydalarını sayabiliriz. Spor branşlarını sadece sahalardan veya salonlardan ibaret sanan çok sayıda kişi var. Böyle değerlendirince de bazen toplumda ‘ne gerek var bu kadar yatırıma’ diyenler olabiliyor.
Kimse sporla uğraşmak, ilgilenmek ya da takip etmek zorunda değil. Tabi ki buna saygı duymalıyız. Ama sporu dar bir pencereden değerlendirenler için ekonomi konusuna biraz değinmek istiyorum. Spor, yıllar önce gönüllü oynanan, maliyetlerin düşük olduğu bir hobi olmaktan çıkalı çok oldu. Küresel bazda baktığımızda spor organizasyonları için harcanan paralar ve alınan geri dönüşleri görünce ne denli değişim yaşandığını fark ediyoruz.
Aydın’da şu an için profesyonel olarak liglerde mücadele eden az sayıda spor kulübü var. Sadece futbol olarak bakmamak gerek, voleybol, basketbol ve hentbol gibi salon sporlarında da yeterli takım olmadığını düşünüyorum. Peki olanların kıymetini biliyor muyuz? Bunların şehre kattığı artı değerleri nereye kadar görmezden gelebiliriz?
Profesyonel liglerde takımları ele alalım. Örneğin Nazilli Belediyespor, iki haftada bir evinde oynadığı maçlarda rakipleri Türkiye’nin farklı yerlerinden şehre geliyor. Genelde de bir gün hatta bazen ulaşım durumuna göre iki gün önce şehirde bulunmaları gerekiyor. Bir futbol takımı oyuncuları, teknik heyeti, malzemecisi, masörü derken yöneticileriyle birlikte yaklaşık 30 kişi deplasman yapabiliyor. 30 kişinin bir otelde konaklaması, şehirde gezmesi, alışveriş yapması gibi etkenler var.
Peki şehirde bu tarzda farklı branşlardan 5 takım olduğunu farz edelim. Dönüşümlü olarak her hafta dışarıdan gelecek takımların kişi sayısını düşündünüz mü? Tabi aklımıza popüler spor olduğu için önce futbol geldi. Voleyboldan veya basketbol gibi salon sporlarında da aynı durum var. Ulusal çapta oynayan her takım şehre artı değer katar.
Sadece kulüpler mi geliyor peki şehre? Tabi ki hayır. Onlardan çok daha fazla taraftar da takımlarının peşinden geldikleri yerlerde yerel esnaftan alışveriş yapıp, belki konaklama gerçekleştiriyor. Kısacası şehir ekonomisine katkı sunuyorlar. Artık Aydın’da spora bu açıdan da bakarak yatırımlar yapmalı, üst liglere çıkacak kulüplere köstek değil destek olmalı ve önlerini açmalıyız. Kim bilir belki bir gün yeni tesislerle, büyük organizasyonların merkezi oluruz.