Bahar aylarına fiili olarak girdiğimize göre doğanın canlanma vakti geldi de geçiyor bile. Aydın deyince akla birçok şey geldiği muhtemel ama ben Aydın’ı en çok turunç ağaçlarıyla özdeşleştiriyorum.

***

Aydın’ın her yerinde yetişen turunç ağaçları portakala benzeyen ancak tadı ekşi ile acı arasında olan turunç meyvesi, bu yörenin insanları tarafından epey sevilmekte. Acı portakal olarak da bilinen turunçlardan reçel, marmelat, kabuk yağı, pektin üretimi gibi alanlarda yararlanılmakla beraber son yıllarda yapılan araştırmalar turunç meyvesinin kilo verme amacıyla kullanılabileceğini ortaya koymuştur.

***

Tabi benim en sevdiğim turunç özelliği bahar aylarında çiçeklerinin tüm şehri saran kokusu. Bahar akşamlarında pencerenizi açtığınızda sokaklardaki turunç ağaçlarından muhteşem bir koku deryası pencerenizden evinize, ruhunuza dolar. Baharın mutlulukla yakın bir ilişkisi var burası bir gerçek ama bence turunç çiçeklerinin o mutluluğu katladığı gerçeği de yadsınamaz.

DİĞER YAZILARI