Dünya nüfusunun %23'ünü oluşturan ve yaklaşık 1,57 milyar inananı olan İslam dünyası için Mübarek Ramazan Ayı tüm yıl olduğundan daha fazla önem arz etmektedir.

***
Ramazan ayında vücudumuzun gün içerisinde birçok mineral ve besinden yoksun kalmaması için iftar ve sahur öğünlerimizin yeterli miktarda besin kaynaklarına sahip olması gerekmektedir.

***
Bereket ve barış gibi kutsal değerlerin sembolü olan zeytin, aynı zamanda sağlık açısından da büyük önem taşıması nedeniyle, hem iftar hem de sahurda ilk tercih edilen besinlerin arasında yer almaktadır. Zeytin içerisinde A,C,E vitaminleri, protein, kalsiyum, klor, kükürt ve değerli mineralleri içermekte olup, ayrıca demir minerali bakımından da oldukça zengin ve mideyi yormayan, tüketiminden sonra şişkinlik ya da gaz gibi sıkıntılar yapmayan mide problemleri yaşayanlar için uygun miktarda tüketilmesi durumunda sindirimi kolaylaştıran sağlık açısından önemli bir besindir.
İştah açıcı ve tok tutucu özelliği olan zeytinle orucun açılması, sindirimi oldukça rahatlatmaktadır. Bunun yanı sıra sahurda aldığımız her lokmanın, bizi susatıp susatmayacağı konusu da tedirgin olduğumuz konulardan birisidir. Bu nedenle ramazan ayında yaşanan susuzluk sorunu oldukça önem taşımaktadır. Uzmanların görüşlerine göre, sahurda yenilen zeytin ile susuzluğun önüne geçilebilmektedir. Sahurda yiyeceğimiz 4-5 adet zeytin ertesi günü daha rahat geçirmemizi sağlayacaktır. Zeytinin bu özelliği sayesinde, Ramazanda uzun süreli açlık ve susuzluk nedeniyle görülen baş ağrısının ortaya çıkma riskini de azaltacaktır.

***

Türkiye’nin ve Dünya’nın en önemli incir üreticisi olarak, Aydın incirinin On Bir Ayın Sultanı Ramazan ayında bizler için ne kadar fazla önem arz ettiği aşikârdır.

***
İncir, en yüksek mineral içeriğine sahip olan meyvelerdendir. 1 Adet Kuru İncir ( ortalama 40 gram), günlük potasyum ihtiyacının %7’sini, günlük kalsiyum ve demir ihtiyacının ise %6’sını karşılayabilmektedir. Bir kase kuru incirin içerdiği kalsiyum miktarı ile bir kase sütün içerdiği kalsiyum miktarı eşdeğer sayılmaktadır. İncir protein, karbonhidrat, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum gibi mineralleri içerdiği gibi A, B1, B2, B3, B6, C vitamini ve folik asit açısından da zengin bir besindir. Kuru İncir sindirimi kolaylaştırdığı gibi, hücrelerin yenilenmesine de yardımcı olmakta ve içeriğindeki benzaldehit maddesiyle kanserli hücrelerin büyümesini önlemektedir.

***
Lif açısından oldukça zengin ve enerji deposu olan Kuru incir’in bazı faydalarına bakacak olursak;
*Kolesterol seviyesini düşürmekte,
*Bağışıklık sistemini desteklemekte,
*Kabızlık sorununu gidermekte,
*Kalsiyum varlığı ile diş ve kemik sağlığını desteklemekte,
*İçerdiği antioksidan ve mikro besinler sayesinde cilt ve saç sağlığını desteklemekte,
*Yüksek potasyum varlığı sayesinde tansiyon ve kan basıncını dengelemekte,
*Kalp ve damar hastalıkları riskini düşürmekte,
*Yüksek lif varlığı sayesinde uzun süre tokluk hissi vermektedir.

***

Sağlıklı bir şekilde beslenebilmemiz için İftar menülerimizde, kuru İncir gibi basit şeker içeren gıdalar ile bir başlangıç yapmamız kan şekerimizi yükselterek, açlık hissimizi hızlı bir şekilde giderecek olup, hazımsızlık gibi problemlerin de önüne geçecektir. Ancak unutulmamalıdır ki her şeyin azı karar çoğu zarar aşırıya kaçmamaya da özen göstermemiz sağlığımız açısından oldukça önemlidir.


DİĞER YAZILARI