Depremler insanın hiç beklemediği bir anda olan ve insanın basiretini bağlayarak ne yapacağına şaşırtan bir doğal afettir. Her gün yer kürede farklı şiddetlerde hareketlilikler gerçekleşir ve biz bu hareketliliklerin yalnızca büyük şiddette olanlarını hissederiz.

Deprem anında kişi soğukkanlılığını koruyamayabiliyor hatta o anki panikle hayatını riske atabilecek şekillerde hareket edebiliyor. Yıllardır okullarda deprem tatbikatı adı altında bir dizi eğitim semineri düzenleniyor, hem çocuklar hem de büyük çaplı tatbikatlarla vatandaşlar bilgilendirilmeye çalışılıyor. Önlem değimiz olgu bireysellikten doğan bir olgudur. Bu yüzden kişi öncelikle bireysel olarak kendini nasıl koruyabileceğini düşünüp o şekilde hareket etmeli. Zaten bu eğitimler bireysel veriliyor dediğinizi duyar gibiyim. Ancak bu eğitimi aynı ortamda bulunan herkes alıyor dolayısıyla toplu bir ortamda depreme maruz kalındığında herkesin panik yapıp öğrendiği ilk şeyi yapacağını da hesaba katmak gerekir.

Panik anında olası bir karmaşanın önüne geçebilmek çok önemli bu noktada. Bu yüzden öncelikle bireysel olarak hareket etmeli kendimizi düşünmeli sonrasında ise aynı ortamda bulunduğumuz kişileri tehlikeye atmadan sakin davranmalıyız. Tüm gelişmiş ülkelerde bunun uygulanışı bu şekildedir. Bunun yanında en önemli unsur sakin kalmak.
Bireysel önlemlerin dışında uygulanması gereken diğer önlemler ise şöyle; Öncelikle evlerimiz depreme dayanıklı mı değil mi bunu bilmemiz gerekiyor. Yıllardır edindiğimiz tecrübelerle biliyoruz ki deprem değil bina insanı öldürür. Dolayısıyla oturduğumuz binaların depreme dayanıklı olup olmadığını araştırmalıyız. Dayanıklı değilse dayanıklı duruma getirmemiz gerekiyor.

Her bireyin bir deprem planı hazır olmalıdır. Bu planda güvenli olan yerler ve deprem sonrası binadan çıkış yollarının belirlenmesi gerekiyor. Evimizin içindeki eşyaların deprem anında üzerimize düşmesiyle de hayatımız tehlikeye girebilir. Sarsıntı anında devrilebilecek kitaplıkları ve dolapları sabit bir hale getirmeliyiz. Evlerimizdeki gaz, su vanası ve elektrik şalterlerinin yerini bilmemiz şart. Bunları deprem anında kapatmalıyız.

Deprem çantamız da hazır bulunmalı. Deprem çantasına pilli fener, pil, düdük, radyo ve ilk yardım çantası koymalıyız. Ayrıca yiyecek, içecek ve giyecek maddeleri de deprem çantasına yerleştirmeliyiz. Bu çantayı evimizde kolayca yetiştireceğimiz bir yerde olmalıdır. Deprem anında ailenizle toplanacağınız yer açık alan olmalı ve bu alanlar elektrik akımının geçtiği yerler olmamasına da dikkat etmeliyiz.

Bu tür önlemlerle depreme karşı kendinizin ve sevdiklerinizin hayatını kurtarabilirsiniz. Hiç kimse deprem olsun istemez ama bu bir doğal affet ve bu tür afetlere her zaman hazırlıklı olmamız gerekir. Dilerim bu bilgilere hiç ihtiyaç duymayız.