Muhteşem toprakları ve uygun ikliminden dolayı zengin bir bitki çeşitliliğine sahip olan Aydın’da otların büyük önemi vardır. Ancak Aydın mutfağı bundan çok daha fazlası olduğunu söyleyebiliriz. Asırlardır birçok medeniyete yuva olan bu topraklar zengin bir mutfak kültürüne de sahiptir. Yemeklerinin yanında kuru incirden yapılan tatlılar, turunçgil reçelleri Aydın mutfağının önemli lezzetleridir. Ben bugün sizlere Aydın mutfağı için önemli bir yere sahip olan enginar yemeğinin tarifini vermeye çalışacağım.

Enginar yemeği her bölgede yapılabilen bir yemek olsa da, Aydın mutfağında farklı versiyonları bulunur. Aydın mutfağında yer alan enginar yemeğinin en belirgin özelliği, enginarın sapının, gövdesinin ve yapraklarının hepsinin ziyan edilmeden yemeklerde kullanılmasıdır. Tarife gelecek olursak malzemelerimiz;
6 adet ayıklanmış enginar, 2 adet taze sıkılmış limon suyu, 1 adet havuç, 1 adet patates, 1 su bardağı bezelye, 1 adet kuru soğan, 1 limon suyu, 1 su bardağı su, Yarım çay bardağı zeytinyağı, 1 çay kaşığı tuz, 4-5 dal dereotunu hazırlayın.

Yapılışı ise şöyle; Enginarlı limonlu suya atın. Patates ve havuçları yıkayıp soyduktan sonra küp şeklinde doğrayın. Küp şeklinde doğradığınız sebzeleri ve bezelyeyi haşlayın. Ardından süzüp yemeklik doğradığınız soğanla karıştırın. Limonlu suda bekleyen enginarları, çukur kısımları üstte kalacak şekilde geniş tabanlı bir tencereye dizin. Enginarların orta kısımlarını hazırladığınız sebze karışımıyla doldurun. Suyu ve kalan 1 adet limon suyunu zeytinyağı ve tuz ilavesiyle ayrı bir kapta karıştırın. Hazırladığınız zeytinyağlı karışımı enginarların üzerine gezdirdikten sonra kapağını kapattığınız tencerede ve kısık ateşte 50 dakika pişirin.15 dakika dinlendirdiğiniz enginarların üzerine ince ince kıydığınız dereotundan ekleyin. Enginar yemeğiniz hazır afiyet olsun.