Hakikat değerini ne eskiliğinden nede taraftar sayısından almaz. Hakikat değerini gerçeğin referansından alır. Bazen gerçek tek kişiyle bile kendini ortaya koyar. O yüzden çoğunluğun yaşadıklarını referans alan bakış, unutulmamalıdır ki gerçeği yansıtmayabilir.
Bunların hepsinden öte, yaşadıklarımızı hakikat zannetmek, yanlışları düzeltmemizin önündeki en büyük engeli oluşturacaktır. O yüzden sorgulama düşünmeyi sağlayan en önemli araçtır. Hakikatin anlaşılmasında referans bilgi ve akıl olursa bu gelişmiş bireyin ve sonunda gelişmiş bir toplumun anahtarı olacaktır.
En tehlikelisi ise Yaşadıklarımızın hakikatin ta kendisi olduğuna olan inaç olacaktır.
Siyasî, dini, sosyolojik tüm insani bakışlara bu noktalara dikkat ederek bakmalıyız.

Hakikatten kopmuş toplumların insani bilimlerin hepsinde oluşturduğu inançlar, onun gelişmesini sağlamak yerine gerilemesine neden olacağı açıktır. İnsanın ve toplumun gelişim ve refahı için çalışması gereken bu sosyal bilimler, kavganın ve kaosun sebebine dönüşebilir. Bir toplumun en önemli bakışı hakikate yaklaşımıdır.

Bu anlattığım normlarla siyaseti, dini ,sosyolojik bakışı değerlendirelim. Değerlendirelim ki esas amacı toplumsal refahın artışına neden olması gereken Devlet ve toplumsal kurumlar doğru yola girebilsin. Toplumun fay hatları çatışma alanları yerine gelişim için çalışabilsinler.
Saygılarımla