Hayır ne kadar kolay bir kelime gibi duruyor öyle değil mi? Oysa onu yerinde kullanamayıp ne çok şeye istemeye istemeye evet diyen var. Hayır diyemediğinizde yeterince özgür olmazsınız, yaşamınızın kontrolü başkalarındadır. Hayır diyemeyen kişi benlik saygısını koruyamadığı ve göründüğüyle, aslında olduğu kişinin çatışmasında kaldığı için birçok psikolojik hastalığa açık hale gelir. Stresi yoğun şekilde yaşarlar. Kaygılı hissederler ve zihninde hayır dersem beni sevmeye devam eder mi, ya birini üzersem, onu kaybedersem, hayır dersem bencil mi olurum soruları döner durur.

Hayır diyememenin temelinde yatan bu kaygıların temelinde kaybetme korkusu, sevilmeme, reddedilme korkusu yoğundur. Oysa hayır diyemediğinizde sınırları işgal edilmiş bir ülke gibi talan olursunuz. Örneğin stres artar, iş yükünüz artar. Arkadaşlıklarınız, ilişkileriniz zarar görür. Maddi olarak kayıp verdiğiniz durumlar olur.

Hayır diyebildiğinizde ise sınırlarınızı korumuş, özgüveninizi beslemiş ve yeni fırsatlar için kapıyı aralamış olursunuz.

Yani hayır diyebilmek bazen bir evetten daha çok güzellik getirir. Hayatınızın kontrolü elinize geçtiğinden özgüven, özsaygınız artar. Ve buna bağlı yaşadığınız kaygılardan uzaklaşırsınız.

Peki etkili hayır nasıl olur?
Örneğin bir arkadaşınız onu işyerinden almanızı ve bir yere bırakmanızı istedi. Hay aksi! Sizin de o saatlerde başka bir planınız vardı. Buna rağmen ona hayır diyemeyip planınızdan mı vazgeçeceksiniz? Ya sizi yanlış anlar, artık eskisi gibi yaklaşmazsa, sizinle görüşmezse?

Zihninize bu kaygılar hücum etmeden durun. Nefeslenin ve sınır çizmenin vakti olduğunu hatırlayın. Ona ‘hayır gelemem çok üzgünüm’ gibi içinde suçluluk, endişe olan cümleler kurmayın.

Bunun yerine arkadaşınıza tereddüt içermeyen, kararlı ve saygılı en önemlisi de içinde suçluluk barındırmayan bir cümle kurun.

‘Hayır seni almaya gelmem mümkün değil. Benim başka bir planım var. Hoşça kal ‘gibi.

DİĞER YAZILARI