Histrionik kişilik bozukluğu; genelde ilk yetişkinlikte başlayan dikkat çekmek, aşırı duygusallık ve onay arama ihtiyacının yoğun oluşuyla kendini belli eder.

Histrionik kişilik bozukluğunda kişinin olayları ve durumları abartılı şekilde tıpkı bir tiyatro sahnesinde rol yapar gibi aktarması vardır.

Histrionik kişilik bozukluğu olan kişiler nasıl anlaşılır?
Bu kişilerin en belirgin özelliği ilgi odağı olma çabalarıdır. İlgi çekemediklerinde rahatsız olurlar ve genelde dış görünüşlerini ilgi çekmek için kullanırlar. Başkalarıyla etkileşim kurmak için cinsel yönlerini kullanma eğilimindedirler. Etkilemeye yönelik bir konuşma biçimleri vardır.

Duygularını abartılı olarak gösterirler. Her durumu dramatize etme çok görülür. Onay alma ihtiyacı duyarlar. Birden değişen yüzeysel duygular gösterirler.

Ve herkesi etkilemeye bu kadar çaba harcamalarına rağmen aslında kendileri de çok kolay etki altında kalırlar.

Kimlerde görülür?
Özellikle çocukluk döneminde ebeveynlerinden yeterli ilgiyi göremeyen kişilerde, ebeveynleriyle yakın olmak uğruna böyle davranışlarla birlikte histrionik kişilik bozukluğu gelişebilir.

Örneğin başta babasının ilgisini çekmek için uğraşan bir kız çocuğu büyür ve aynı ilgiyi diğer erkeklerden görmek için çabalar.

Histrionik kişilik bozukluğuna yol açan nedenler tam olarak tespit edilemese de çevresel ve genetik faktörler neden olabilir. Aile tutumları etkilidir.

Histrionik kişilik bozukluğu kendi kendine geçmez uzun süreli bir psikoterapi süreci gerektirir. Elbette kişinin bunun için istekli olması gerekir. Grup terapileri de alınabilir.

Ayrıca histrionik kişilik bozukluğunda kişideki yerleşik inanç’’ yetersizim, zayıfım. O yüzden etkilemeliyimdir.’’ Bu yetersizlik duygularıyla baş etmek gerekir.

DİĞER YAZILARI