Salepgiller familyasına ait orkide, tropikal iklim seven ve dünyanın her yerinde de yetişebilen bir çiçektir. Bilinen 20 bin çeşidi olduğu varsayılan bu çiçek dünyanın en geniş ikinci çiçek familyasıdır. Orkide bakımı gündelik hayatta en sık sorulan sorulardan biridir ve bakımı konusunda en çok hata yapılan bitkidir. Ben bugün orkide bakımı nasıl yapılır onu anlatmaya çalışacağım.
En sık tercih edilen çiçeklerden olan orkideler, tropik ve yarı tropik ormanlarda ağaç kabuklarındaki reçine kökleri havayla temas edecek bir biçimde yaşarlar. İnanılmaz gelişmiş kökler, hava neminden faydalanabilir ve ara ara yağan yağmuru emip içerisindeki besinleri alabilecek yapıya sahiptir. Yazımın başında da belirtmiştim, bakım konusunda en çok yapılan hatalardan biri de çiçeğin sık sık sulanması. Oysa kökler gün için de çoğunlukla kurudur. Bir orkide hastalanmışsa büyük ihtimalle yanlış sulamadan kaynaklanmıştır. Evde beslenen diğer çiçeklerden çok farklı bir bakıma ihtiyaç duyan orkidenin, yaşam koşullarına uygun sulama mantığını kavramak gerekir. Birkaç etkin yöntemle evde rahatlıkla orkidenize sağlıklı yaşam alanı yaratabilirsiniz. Bunlardan biri kovaya su doldurarak sulamadır. Bu yöntem de suyun kök boğazını geçmesine izin vermeden orkide, kova içerisine daldırılır. Toprak ıslanana kadar bekletilir. Sudan çıkarılan çiçek, suyu süzülerek yerine kaldırılır. Eğer bir süre sonra saksı altlığında su birikirse dökülür. Bu yöntem pratik ve kullanışlıdır ancak orkideleriniz de her hangi bir hastalık görülürse tek kovadan yapılan sulamalar da hastalığın diğer bitkilere sıçraması kaçınılmaz olur. Orkide sulama da genel kabul görmüş bir kural saksı harcı tamamen ıslanana kadar sulamaktır. Bu nedenle dökme sulamada bol suya ihtiyaç vardır. Eğer su kaynağınız orkideler için uygunsa çeşme altına tutarak sulama yapabilirsiniz.
Nasıl ve kaç gün aralıklarla sulamalıyım diye sorarsanız; Öncelikli olarak saksının ağırlığını ölçerek sulama zamanını tespit etmeliyiz. Bu yöntemde önce suya doyurulmuş çiçek saksı ağırlığı not edilir. İlerleyen günlerde bir kaç gün arayla tekrar çiçek saksı ağırlığı ölçülür. Başparmağınızı 1’inci boğumuna kadar saksı harcına soktuğunuz da eğer saksı harcı kurumuşsa sulama vakti gelmiş demektir. Bu ağırlık not edilerek ileri de yapılacak sulamalar da yalnızca saksı ağırlığı ölçülerek sulama zamanı tespit edilir. Orkide kökleri her zaman nemli olmayı sevmeyebilir. Zaman zaman hafif kurumaya da ihtiyaçları vardır. Bu nedenle sulama zamanını tespit etmek orkideler için hayati önem taşır. İşin temelinde doğru bilgi olduğu gibi mantık da önemlidir. Bir bitkiyi tanıyıp, onun da bir canlı olarak belli başlı gereksinimleri olduğunu bilerek beslersek, kısa süre sonra çok güzel sonuçlar alınacağına inanıyorum. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle.