Merhaba sevgili Hedef Gazetesi okuyucuları. Bugün sizlere Aydın’ın yöresel lezzetlerinden biri olan Aydın keşkeğinin tarifini vereceğim.
Aydın’da köylerde genellikle düğünlerde ya da bayramlarda yapılan keşkek, Türkiye çapında bilinen bir üne kavuştu. Ege Bölgesinin keşkeği diye bir kavram var artık.
Çocukluğumuzdan bu yana her düğünde kazanlar hazırlanır büyük emekler ve uğraşlar sonucunda saatler sonra o muhteşem keşkek cemiyettekilere dağıtılırdı. Şimdilerde çeşitli hayır etkinliklerinde de yapılan Aydın keşkeği, taş dibeklerde dövülerek kabuğu çıkarılan buğdaydan yapılıyor. Evde yapımı çok zahmetli olsa da aslında imkansız değil.

Bunun için 4 ana malzemeye ihtiyacımız var. 4 su bardağı buğday,500 gram yağsız kırmızı et, 3 yemek kaşığı tereyağı, tuz.

İşe buğdayımızı iyice seçip yıkamakla başlıyoruz. Bir gün önceden suya bekletiyoruz. Etimizi ufak ufak doğradıktan sonra buğdayla birlikte bir düdüklü tencereye koyup yaklaşık 3 litre su ile ocağa koyuyoruz.
Kaynadıktan sonra üstünde oluşan köpükleri kaşık yardımı ile alarak tenceremizi tamamen kapatıyoruz. Daha sonra yaklaşık 1 saat kısık ateşte kaynatıp altını kapatıyoruz. Yarım saatte kapalı şekilde dinlenmeye alıyoruz.

Tenceremizi açtıktan sonra kaynayıp iyice pişen etlerimiz ve buğdaylarımızı iyice parçalara ayırıyoruz. Daha sonra keşkeğimizin içine ilave ediyoruz.
Buğday piştikçe koyu bir kıvam alır bu yüzden göz kararına göre su ilave edebilirsiniz.
Sonrasında tenceremizi tekrar ocağa koyup içine tereyağı ve damak tadınıza uygun tuzu koyduktan sonra 15 dakika daha kaynatıyoruz. İşin sırrı malzemelerin birbirleriyle iyice karışımı yani homojen bir hal almasıdır. İyice pişen keşkeğimizi isteğe göre salça ve toz biberli yağ ile servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.