Merhabalar sevgili Hedef Gazetesi okuyucuları. Bugün sizlere Aydınlıların en sevdiği yemeklerden olan paşa böreğinin pratik tarifini vereceğim.
Aydın mutfağı çoğunlukla ot ağırlıklı bir mutfak olsa da hamur işi yöredeki insanlar tarafından tercih edilen bir diğer yiyecek grubunda yer alıyor diyebiliriz. Özellikle düğün ve diğer toplu organizasyonlarda pişi, lokma börek tarzı hamur işleri sevilerek tercih edilen diğer ürünlerdendir. Ben bugün Aydınlıların zahmetinden dolayı paşa böreği olarak isimlendirdikleri böreğin tarifini vereceğim. Böreğin hamurunun yapım aşaması zor olduğundan pazarlarda pratik olarak satılan paşa böreği yufkaları alabilirsiniz.
Tepsinizin boyutuna göre 4 ya da 5 yufka alabilirsiniz.
İç malzemesi için, 250 gr kıyma, yarım demet maydanoz, 1 iri boy kuru soğan, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı toz biber, Tuz
Üzeri için, 500 gr süzme yoğurt, 4 diş sarımsak, 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Kızartmak için, 1 su bardağı sıvı yağ. Haşlamak için ise 2 – 3 su bardağı su ve tuz.
Öncelikle hazır olarak aldığımız yufkalarımızı bir tavada önlü arkalı kızartıp bir kenara alalım. Ardından kıymamızı kendi suyunu çekene kadar kavuralım ve ince kıyılmış soğanı da ilave ederek kavurmaya devam edelim. Daha sonra ince kıyılmış maydanoz ve diğer baharatları da ekleyerek tavayı ocaktan alalım. Yufkaların sığacağı genişçe bir tavada suyu ve tuzu kaynatalım, kaynayan suya kızarmış olan yufkayı koyalım ve suda 1 dakika boyunca haşlayıp servis tabağına alalım. Üzerine hazırlamış olduğumuz kıymalı harçtan yayalım, bu işlemi tüm yufkalar ve harç bitene kadar üst üste koyarak yapalım. En üstüne hazırladığımız yoğurdu dökelim ve üzerine kırmızı biberli tereyağlı sos yapıp dökelim. Sonunda paşa böreğimiz hazır hale geldi. Şimdi sıra dilimleyip servis etmeye geldi. Şimdiden afiyet olsun.