Özellikle mevsim geçişlerinde yaşanan yorgunluk ve mutsuzluk halini, beslenmemizde birkaç noktaya dikkat ederek yenmek mümkün!
-Günün ilk enerji kaynağı olan kahvaltıyı atlamak olmaz!
Karbonhidrat, protein ve yağ dengesi doğru planlanmış bir kahvaltı, güne daha zinde başlamamıza yardımcı olacaktır. Tam tahıl ekmek, yumurta, peynir, zeytin, ceviz ve mevsim yeşilliklerinin yer aldığı bir kahvaltı her zaman önceliğimiz olmalıdır. Yüksek yağ ve şeker içeren bir kahvaltı, gün içindeki kan şekeri dengemizi olumsuz etkileyecektir.
-Mevsim yeşilliklerinin ve meyvelerinin gücünden yararlanmak, bu dönemde oldukça önemli!
Bireysel farklılıklara bağlı olarak, günde 2 ile 4 porsiyon arası meyve tüketmek bağışıklığımızı destekler. Hastalıklara karşı direnç kazanmamıza yardımcı olur. Meyveler, renklerine göre farklı antioksidan içerdiğinden dolayı her gün farklı renkte meyve yemeye özen göstermeliyiz. Ana öğünlerde vitamin-mineral kaynağı mevsim yeşilliklerine mutlaka yer vermeliyiz.
-Su içmek için, susamayı beklemeyin!
Hava sıcaklıklarının düşmeye başlamasıyla birlikte, su içme isteğimizde azalma olabilir. Az su içmek, bizi gün içerisinde daha yorgun ve halsiz hissettirebilir. Bu dönemde artış gösteren baş ve eklem ağrıları için, yeterli su tüketmek oldukça önemlidir. Günde kilogram başına en az 30-35 ml su tüketilmelidir.
-Güneşin enerjisinden daha çok yararlanın!
Havaların, artık erken kararmaya başlaması sebebiyle, gün ışığından daha uzun süre yararlanmak için erken uyanmak oldukça önemli. Kaliteli bir uyku için; akşam 11:00 ile sabah 05:00 saatleri arasında uykuda olunmalıdır. Uyku kalitesini etkilediğinden dolayı kafeinli içecekler, saat 17:00’den sonra tüketilmemelidir.
-Mutluluk hormon seviyenizi yüksek tutun!
Mutluluk hormonu olan serotoninin, %90’ının bağırsaklarımızda sentezlendiğini biliyor muydunuz? Son zamanlarda ikinci beyin olarak adlandırılan bağırsaklarımızın sağlığı, ruh halimizi yakından ilgilendiriyor. Yoğurt, kefir, lahana turşusu, kombu çayı gibi doğal probiyotik kaynaklarını diyetimizde özellikle bu dönemde eksik etmemek oldukça önemli.