Aydın sokaklarının süsü turunç ağaçlarını hepiniz bilirsiniz. İlk kez Aydın’a gelenler bu portakalın bire bir aynısı olan turunçgiller üyesi meyveyi yanılgıya kapılarak yiyebiliyor. Tabi görüntüsü portakalı andırsa da tadı limon gibidir. Hatta bazı yerlerde pidenin yanına konulur.
Mevsim olarak artık turunçların olgunlaştığı döneme girmiş bulunmaktayız. Her sokakta veyahut bahçede muhakkak bir turunç ağacının olduğu Aydın’da bir de hamarat kadınların yaptığı turunç reçeli meşhurdur. Ben bugün sizlere turunç reçelinin nasıl yapıldığına dair tarif vereceğim. Öncelikle aldığınız turunçların kabuklarını portakal soyar gibi 6-8 eş parçaya bölerek işe başlayın. Böldüğünüz kabukların beyaz kısımlarını bıçak yardımıyla bir güzel temizleyin. Yorgan iğnesi ve temiz bir ip yardımıyla soyduğunuz kabukları yuvarlayarak önceden hazırladığınız iplere dizin. Kaynayan suyun içinde 8 dakika kabukları bekletin ve soğuk suya koyun.
Bu işlemi üç ayrı tencerede kabukları haşladıktan hemen sonra soğuk suya koymak suretiyle 3 kez tekrarlayın. Turunç dizilerini şekerle birlikte sulanması için 4 saat bekletin. Sulanan turuncu ve şekeri nazikçe karıştırarak pişirin. Kaynayınca limon suyunu sıkın ve 1-2 dakika daha kaynatın. Kavanozlara koyarak kapaklarını kapatın ve kavanozları ters çevirerek soğutun. Sonrasında bir gün bekletin harika bir reçeliniz olacak. Tadı ve doğal oluşuyla kahvaltıların ayrılmaz bir parçası olacak turunç reçelini aileniz ile birlikte tüketebileceğiniz sağlıklı günler dilerim. Afiyet olsun.