Günlük içinde sürekli her türden zararlı mikroplara maruz kalıyoruz. Vücuttaki karmaşık aşamalardan ve yollardan oluşan bir ağ olan bağışıklık sistemimiz, bizi bu zararlı mikroplara ve belirli hastalıklara karşı koruyor. Bağışıklığımız bakteriler, virüsler ve parazitler gibi yabancı istilacıları tanır ve hemen harekete geçer.Sağlığımızın daha da önem kazandığı bu dönemlerde bağışıklığımızı olabildiğince artırmalıyız. 8 adımda bağışık nasıl güçlendirilir bugün bunu konuşacağız.
1 AKDENİZ BESLENMESİNİ DENEYİN
Batı tipi diyetler, yüksek seviyelerde doymuş yağ, aşırı işlenmiş gıdalar, ilave şeker ve tuziçerme eğilimindedir. Bu diyetlersebzeler, meyveler ve yağlı balıklar gibi sağlıkla ilişkili yiyecekler açısından zayıftır ve kronik hastalık riskinin artmasıyla güçlü bağlantıları vardır.
Sebzeler, meyveler, kabuklu yemişler, baklagiller ve deniz ürünleri gibi gıdalardan zengin ve aşırı işlenmiş gıdalardan uzak diyetler hastalık riskini azaltabilir ve sağlıklı bağışıklık fonksiyonunu teşvik eder. Akdeniz diyeti bu sayılan tüm besinleri içeren güzel bir beslenme şeklidir.
2 İHTİYAÇ HALİNDE MULTIVITAMIN ALIN
Bağışıklık sisteminizi yıl boyunca sağlıklı tutmak, enfeksiyon ve hastalıkları önlemenin anahtarıdır.Besleyici yiyecekler tüketerek sağlıklı yaşam tarzı seçimleri yapmak ve yeterince uyumak ve egzersiz yapmak, bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin en önemli yoludur. Ek olarak, araştırmalar, belirli vitaminler, mineraller ve şifalı bitkiler takviye etmenin bağışıklık tepkisini iyileştirmeye yardımcı olabileceğini ve potansiyel olarak hastalıklara karşı koruma sağlayabileceğini göstermiştir.Dengeli bir diyet kolayca erişilebilir değilse, multivitamin almak mantıklı bir seçenek olabilir. Ancak bazı takviyelerin, aldığınız reçeteli veya reçetesiz satılan ilaçlarla etkileşime girebileceğini unutmayın. Aynı şekilde bazı takviye vitaminler, belirli sağlık koşullarına sahip kişiler için uygun olmayabilir. Herhangi bir takviyeye başlamadan önce bir sağlık uzmanıyla konuşmayı ihmal etmeyin.
3 SİGARAYI BIRAKIN
Tütün kullanmak kişininbazıları ölümcül olabilen çeşitli rahatsızlıkları geliştirme riskini artırdığı gibi, yakın çevredeki diğer kişilerin, örneğin aile bireylerinin ve arkadaşların da sağlığını da kötü anlamda etkiler.
Akciğer kanseri için en önemli risk faktörü sigara içmektir. Ancak sigaranın sebep olduğu sadece akciğer kanseri değildir. Sigara aynı zamanda ağız, boğaz, gırtlak, yemek borusu, bağırsak, mesane, serviks, böbrek, karaciğer, mide ve pankreas kanserine de neden olabilir.Sigara içmek sadece kanser riskini artırmakla da kalmaz, dumanın solunması nedeniyle akciğerler de hasar görebilir ve bu da kronik obstrüktif akciğer hastalığına (KOAH) ve zatürreye yol açabilir. Sigara içmek astım, bronşit ve soğuk algınlığı gibi önceden var olan solunum koşullarını şiddetlendirebilir. Akciğerlerimizin oldukça önem kazandığı şu dönemde sigaradan uzaklaşmak sağlıklı bir tercih olacaktır.
4 ALKOLÜ KISITLAYIN
Alkol tüketimi, insanları COVID-19 gibi solunum yolu hastalıklarına karşı daha savunmasız hale getirebilir.Dünya Sağlık Örgütü (WHO) , alkolün COVID-19'dan kaynaklanan komplikasyonları yaşama riskini artırabileceği için, insanların alkol tüketimini azaltmalarını da önermektedir.Örgüt, alkol tüketiminin, bir kişiyi COVID-19'a karşı daha savunmasız hale getirebilecek bir dizi bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan hastalıklarla ilişkili olduğunu özellikle vücudun bağışıklık sistemini tehlikeye attığını ve sağlıkla ilgili olumsuz sonuçların riskini artırdığını vurgulamaktadır.
5 DÜZENLİ EGZERSİZ YAPIN
Evde kaldığımız şu dönemlerde spor için motivasyonunuz düşük olabilir. Ancak vücudunuzu daha fazla hareket ettirmek, enfeksiyonla savaşmak için güçlü bir yöntemdir. Fiziksel aktiviteciddi enfeksiyon risk faktörlerine karşı koruma sağlar. Fiziksel olarak aktif kişilerin obezite, diyabet, solunum ve kardiyovasküler rahatsızlıkları geliştirme olasılığı daha düşüktür.Fiziksel aktivite aynı zamanda stresi ve kronik enflamasyonu da azaltır. Evde spor yaparak bu etkilerden faydalanabilirsiniz.
6 UYKUNUZU DÜZENLEYİN
Her gece 7-9 saat uyumayı hedefleyin. Her gün aynı saatlerde uyanarak ve yatağa girerek düzen sağlamaya çalışın. Vücut saatimiz veya sirkadiyen ritim, uykululuk ve uyanıklık duygularını düzenler, bu nedenle tutarlı bir uyku programına sahip olmak dengeli bir sirkadiyen ritmi sürdürür, böylece daha derin, daha dinlendirici uyuyabilirsiniz. Unutmayın ki vücudumuz uyku halinde onarılır ve yenilenir.
7 STRESTEN UZAK DURUN
Stresli olduğumuzda, bağışıklık sisteminin antijenlerle savaşma yeteneği azalır. Bu yüzden enfeksiyonlara daha savunmasız hale geliriz.
Sağlıklı stratejiler bulmaya çalışın mesela egzersiz, meditasyon, belirli bir hobi veya güvenilir bir arkadaşla konuşma olabilir. Ayrıca stresli hissettiğinizde nefes alıştırması yapabilirsiniz.
8 HİJYENE ÖNEM VERİN
Gün boyunca ellerinizi yıkamaya özen gösterin. Dışarıdan geldiğinizde, yemeden önce ve sonra, tuvaleti kullandıktan sonra, öksürdükten veya burnunuzu sildikten sonra mutlaka ellerinizi yıkayın.